Annonse:
Ny landslagsdrakt fra hummel
Annonse:
Ny landslagsdrakt fra hummel

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Kompisgjengen tok alle stegene sammen

Frode Hagen spilte for fire store klubber i utlandet, men ser på årene i Drammen som selve eventyret.

– Vi var en ung kompisgjeng som tok alle stegene sammen på kort tid. Vi bygde oss opp fra nivå to til å vinne Europacupen. Det er ikke så mange forunt å oppleve, sier 45-åringen.

Drammen vant City-cupen i 1996, som den gang tilsvarte det som nå er EHF Cup.

– Vi vant over de beste lagene, for eksempel PSG med fem verdensmestere på laget, og flere av de beste lagene fra andre ligaer. Vi fikk sølv i VM for klubblag med Drammen og spilte Supercup, men der fikk vi oss en lekse. Vi hadde beina plantet på jorda, men trodde vi kunne vinne over Barcelona. Vi lå under med ti allerede til pause. Vi hentet oss godt inn, men fikk en lærepenge der, husker han.

Vennegjengen holder fortsatt kontakt på kryss og tvers. Som med kompisgjengen i Drammen fikk Frode Hagen også være med på en stigning med landslaget.

– Vi gikk fra å være et lag som ikke var kvalifisert for mesterskap til å kvalifisere oss hver gang. Vi tok et steg derfra og etablerte oss blant topp åtte. Det var moro å være med på det. Vi gjorde det bra i VM i Tunisia i 2005, der vi vant over flere av medaljekandidatene og tidligere OL-vinnere.

– EM på hjemmebane i 2008 var også gøy, selvsagt. Det var det siste jeg var med på. Jeg hadde gitt meg på landslaget før det, men så var det veldig motiverende at det skulle være på hjemmebane, men ikke bare det – også på min hjemmebane i Drammen. Det var veldig stas å være med på det. Jeg var tilbake der det begynte. De beste kampene spilte vi i Drammenshallen, med seier blant annet over Danmark og Russland, husker bakspilleren.

Reisen hans i utenlandske klubber ser han tilbake på som hver sine epoker med hver sin betydning.

– I Flensburg var det «bli voksen»-året. Da flyttet jeg rett ut fra gutterommet i Svelvik og dro til Tyskland alene. Det var et tøft første halvår, men jeg ville ikke vært den opplevelsen foruten. Jeg var heldig som hadde familien Kjendalen som tok godt vare på meg. I Nordhorn ble det litt tilbake til det trygge, sammen med gamle lagkamerater, hvor vi hadde den samme reisen som i Drammen. Vi bygde det opp fra opprykk til 1. Bundesliga til å tape for Kiel på målforskjell fra å bli tyske mestere med Nordhorn. Det var en fantastisk reise.

– Jeg var heldig og fikk dra det enda lenger og spille i Barcelona, som var den ultimate guttedrømmen. Både byen, språket og håndballen, pluss å se fotballen. Den pakka var helt vanvittig. Deretter var tanken å reise hjem, men så kom Kiel på banen. Det kunne jeg ikke si nei til, og det ble den perfekte avslutningen ute, og vi ble tyske mestere to ganger.

Da hadde han flyttet nærmere hjem og det ble et litt mer familieopphold. Han hadde flere år bodd i utlandet alene, mens kona tok utdannelse.

– Det ble mer tid sammen i Kiel. Det var veldig familievennlig og god periode sportslig, sier Hagen, som nå er salgsdirektør i Norsk Sveiseteknikk.

– Vi leverer sveisekompetanse i forbindelse med komplisert sveising til offshore, subsea, skipsverft og vindmølleprodusenter. Vi har kunder i 27 land, forteller han.

Han er også håndballtrener i Konnerud for de tre guttene sine, på 16, 14 og 8 år.

– Det er bare moro. De har funnet gleden med håndballen og kameratskapet, det er det viktigste.

Frode Hagen
Landslaget (1994–2008): 188 kamper (574 mål)
Klubber: Strømm IL, Drammen HK, SG Flensburg Handewitt, HSG Nordhorn, Barcelona, THW Kiel, Drammen HK