Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Foto: Privat
Foto: Privat

– Gjør sporten mer fair og interessant

Petter Eia Lien og Magnus Tyrdal synes regelendringene gjør håndballen mer fair og interessant.

Handball.no presenterer et utvalg av dommerparene som vanligvis er i sving i norske håndballhaller. Alle får samme spørsmål, og intervjuene blir en blanding av dommerfag, håndballprat, skjemt og alvor.

Petter Eia Lien, Fet IL (24)
Magnus Tyrdal, Asker SK (36)
Nytt sammensatt par foran sesongen 2019/20. Dømmer M 1 og debuterte i Kvinner Elite. En lykkelig løsning når de «mistet» hver sin makker.

Når skjønte du at du ville bli dommer?

Magnus: I forbindelse med en kneskade da jeg var 15, fikk jeg spørsmål av klubben jeg spilte for om jeg kunne tenke meg å ta et dommerkurs. Jeg tenkte det var en fin mulighet til å være en del håndballmiljøet mens jeg ventet på at kneet skulle bli bra nok til å spille igjen.

Petter: Etter å ha blåst mini-cup for 6-åringer etter å ha deltatt på klubbdommerkurs da jeg var 13 år. Hele oppveksten levde jeg i en hall, og det var ekstra gøy å kunne stå og blåse i fløyta, tjene penger og få gratis mat i helgene. Etter det har jeg aldri sett for meg noe annet, og det har vært gøy at man hele tiden har kunnet dømme høyere aldersgrupper og bli bedre.

Hva er det viktigste rådet du har fått i din dommerkarriere?

Magnus: Ha det gøy.

Petter: Vær ydmyk og ha tålmodighet.

Hvilken regelendring har vært mest positiv for utviklingen av håndballsporten?

Magnus: Vanskelig å nevne bare en. Men vil si at regelendringer som bidrar til mer flyt i kampene har vært mest positivt.

Petter: Veldig glad for regelen om siste 30 sekunder og skadet spiller. Gjør sporten mye mer fair og interessant.

Hva er dine ambisjoner fremover som dommer?

Magnus: Fortsette å utvikle meg som kampleder/dommer. Og etablere oss på elitenivå på dame- og herresiden. Bli stabile på det nivå man til enhver tid er på.

Petter: Her er jeg lik min makker. Ambisjonen er å kunne dømme håndball på elitenivå og levere stabilt samtidig som man har en jobb og et liv.

Har du noen gang mottatt en beklagelse fra en trener eller spiller i dagene etter en kamp du har dømt?

Magnus: Ikke i dagene etter en kamp, men fikk en beklagelse fra en trener neste gang vi dømte han og laget hans.

Petter: Ja, det har jeg. Trener sendte over en haug med klipp fra kampen for at begge parter skulle bli klokere på noen avgjørelser. Endte med at vedkommende beklaget oppførsel.

Har du noen gang gitt en slik beklagelse?

Magnus: Ja, det har jeg. Man vet som regel når man har gjort en feil og da er det greit å beklage.

Petter: Ja, som beskrevet over så beklaget jeg også, ikke bare trener. Viktig å være ydmyke da vi dommere i kampsituasjon ser den jo bare fra vår vinkel der og da. Når man i tillegg får se det fra en annen vinkel på kamera så er jo saken biff.

Fortell en historie der du som dommer har slitt med å holde latteren tilbake!

Magnus: Sleit veldig med å holde latteren inne når en tidligere makker av meg fikk problemer med at ørepluggen på headsettet forsvant langt inn i øret. Jeg og en av laglederne måtte hjelpe han med å få den ut. Ifølge makker var det veldig ubehagelig opplevelse. Men morsomt for oss andre.

Petter: Min forrige makker og jeg skulle dømme en 6. divisjon kamp for kvinner som en forfallskamp vi hjalp til med. Personlig liker jeg alltid å ha noe å trene på og syntes makker var litt sløv med tegngiving. Han blåste en brøyt og jeg var ikke fornøyd med måten han gjorde det på og kommuniserte til han at dette måtte han gjøre tydeligere (den gang uten headset). Neste brøytsituasjon spurtet han frem, hoppet så høyt opp han klarte og slo knyttneven i håndflaten. Knakk godt sammen foran de to tilskuerne som møtte opp.

Hvilken håndballpersonlighet har inspirert deg mest?

Magnus: Ingen spesifikk håndballpersonlighet som har inspirert meg mest, men har hentet inspirasjon fra flere jeg har møtt og sett. 

Petter: Flere inspirerende håndballpersonligheter, ingen nevnt ingen glemt.

Hvilket ritual må du alltid gjennomføre før en kamp?

Magnus: Ønske makker’n god kamp.

Petter: Gjerne skravle med flere aktører og lage en god stemning. Viktigste er å ønske makker’n god match.

Hvilken arena har den fineste dommergarderoben?

Magnus: Så lenge det er plass til å skifte og dusjen fungerer så er det mer enn bra nok.

Petter: De garderobene som gjerne er av nyere stil er fint, og så er det alltids koselig med oppvartning. Til slutt etter reising og en lang dag, samt en eventuelt krevende kamp så er det også deilig med en god dusj, og for meg personlig stikker nye Fana Arena av med seieren for beste dusj.