Annonse:
2024 Pocket Valley
Annonse:
2024 Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20200430-eirik-haugdal_foto-jon-forberg-640px.jpg
Eirik Haugdal. Foto: John Forberg

Det første året som hovedtrener i Fredrikstad

Eirik Haugdal gikk fra å være assistent for Arne Senstad i Storhamar til å ha hovedansvaret i Fredrikstad Ballklubb. 

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sin debutsesong som hovedtrener i REMA 1000-ligaen førte Eirik klubben til sluttspillplass. Her forteller han om hvordan han har opplevd dette året i Plankebyen. 

– Arne Senstad er en autoritet og det var aldri noen tvil om hvem som var sjefen på Hamar.  Det var aldri jeg som måtte stå i kampene om det var utfordringer eller uenighet med styret eller spillerne. Han stod stødig foran der, jeg hadde en mer stryke på håret/klappe på skuldra-rolle.  Jeg og Arne hadde et veldig godt samarbeid og jeg hadde en tett relasjon med spillerne da jeg var assistenttrener, forteller Eirik Haugdal.

Større avstand til spillerne

– Den absolutt største forskjellen i det daglige når du går fra å være en som ikke tar ut laget og bestemmer hvem som skal spille, til å være den som gjør det, er at du blir sett på en annen måte enn tidligere.  Spillerne forholder seg til deg på en annerledes måte når du har hovedansvaret enn når du er assistent.  Det er litt større avstand og det er litt vanskeligere for spillerne å ta opp ting.  Det er en del sånne ting som endrer seg.  Relasjoner til hver enkelt, forklarer Haugdal.

Stor interesse fra folk rundt

– Vi er så heldige at vi har en lokalavis som skriver mye om oss, vi har et styre som er mye involvert, det er bra interesse fra folk rundt som jeg må håndtere på en litt annen måte enn da jeg var på Hamar. Der hilste og smilte folk og snakket om vær og vind.  Nå vil de prate om hvorfor vi ikke vant den kampen og hvorfor hun ikke får spille.  Du blir sett på en annen måte av de rundt når du er hovedtreneren.  Det er mer tidkrevende, det følger arbeidsoppgaver utenfor det som bare er håndballfaget, sier Haugdal. 

Bygger nytt

– Jeg synes jeg det er morsomt å være med å bygge en klubb.  Fredrikstad Ballklubb er en ung klubb.  En måned etter at jeg signerte byttet de ut hele styret.  Og åtte av spillerne som var her sluttet og vi måtte finne åtte nye.  Så alt ble nytt.  Det var en spennende prosess som det var morsomt å være en del av. 

– En del av de spillerne vi har, hadde liten spilletid i fjor.  Laget vårt er fryktelig spennende, men vi mangler litt erfaring.  Vi mistet spilleren med mest erfaring allerede etter fire seriekamper i Jenny Sandgren, det var noe som påvirket gruppa.  En av spillerne vi hentet inn, Thea Øby-Olsen ble skadet på den første treningen og har ikke spilt et minutt for oss i år.  Hun har stått som førstevalg i sitt lag i mange år.  Da jeg var i Storhamar jobbet jeg med utøvere hvor snittalderen var 25 år.  I Fredrikstad har snittalderen i år vært 20,7 år.  Det er ganske stor forskjell, sier han.

Foto: John Vint

Den ferskeste hovedtreneren med det yngste mannskapet

– Om jeg er stresset etter tap?  Det er klart det er tull å si at man ikke blir stresset av det.  For min del handler det egentlig om at jeg da jobber enda mer.  Forsøker å finne de tingene som skal hjelpe oss å snu det.  Det har vært en utfordring i år. 

– Jeg var den ferskeste hovedtreneren i REMA1000-ligaen og hadde den yngste stallen, så da visste vi at det ville bli perioder som ville være vanskelig.  Min inngang har vært å jobbe hardere med de tingene jeg kan gjøre noe med og ha samtaler med utøverne og være litt tettere på. 

Ting tar tid!

– Da jeg kom hit trodde jeg at ting skulle endre seg raskere enn det det gjorde.  Jeg var litt utålmodig da jeg kom og endret kanskje litt mange ting på en gang.  Prøvde på en måte å glede alle som var involvert.  Noen er opptatt av den fysiske treningen, noen er opptatt av det taktiske, andre det sosiale – så alle skulle få sitt. 

Nok å gjøre som hovedtrener

– På Hamar hadde jeg 4 forskjellige jobber.  Jeg jobbet på Wang Ung og Wang Toppidrett, Storhamar Bredde og Elite, men de fire jobbene var enklere å håndtere enn den ene jobben jeg har nå i Fredrikstad når det gjelder arbeidsmengde og tid.  Jeg var ikke helt forberedt på hvor mye tid jeg kom til å bruke på det.  Noe av det er selvvalgt selvfølgelig.  Det at man sitter og ser video til halv fire på natta når man skal på skolen dagen etter, det velger en selv.  Men det er denne arbeidsmåten jeg har valgt å bruke. 

Har ikke stålkontroll på alt

– Det er noen som har sagt til meg at det er dumt at jeg går ut med å si at jeg har liten erfaring som hovedtrener, som mener at jeg skal frem med brystkassa og være mer skråsikker.  I det øyeblikket jeg er ærlig på disse tingene må jeg også være åpen for å ta imot feedback og være lærevillig.  Jeg har brukt mye tid på å prate med andre trenere både på dame- og herresiden.  Har også pratet mye med Arne Senstad.  Jeg synes det er fint å prate med trenerkollegaer etter kamper, jeg føler på en måte at dette har vært riktig inngang for meg.  Hvis jeg skulle sagt at jeg har stålkontroll på alt, så hadde ikke det vært riktig.  Dette er ikke en type person jeg ønsker å være heller, oppsummerer Fredrikstadtrener Eirik Haugdal.