Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Thorir Hergeirsson i VM 2019. Foto: NTB Scanpix/Vidar Ruud
Thorir Hergeirsson i VM 2019. Foto: NTB Scanpix/Vidar Ruud

Thorirs tanker før OL-kvalfiseringen

Håndballjentene skal kvalifisere seg for OL for første gang. Her er landslags-sjefens tanker foran kampene.

I 2008 innførte IHF kvalifiseringer for å komme til OL. Før den tid var det plasseringer i mesterskapene som avgjorde deltakelsen. Både til lekene i 2008, 2012 og 2016 var Norge kvalifisert gjennom å vinne EM eller VM, men denne gangen går veien om en knallhard kvalifisering. Kampene spilles i Montenegro, og i tillegg til vertsnasjonen møter Håndballjentene Romania og Thailand. Sistnevnte overtok plassen etter at både Kina og Hong Kong trakk seg på grunn av coronaviruset.

Mange spillere tilbake i troppen
Når håndballjentene setter kursen mot Montenegro, teller troppen 19 spillere. En av de fire innkalte målvaktene blir hjemme.

- Vi starter samlingen med fire målvakter. Kari Aalvik Grimsbø er på vei tilbake etter langvarid skade, og disse kampene kan komme litt tidlig for henne. Silje Solberg har dessuten hatt litt avbrudd i klubben den senere tiden, forklarer han.

Både Veronica Kristiansen, Amanda Kurtovic og Henny Reistad har vært lenge ute med skader, og alle tre mistet VM i Japan i desember. Nå er de imidlertid klare til innsats for Norge igjen og vil utgjøre en solid trusel for motstanderne.

- Disse jentene er litt annerledes spilletyper enn de vi hadde med til VM. De er raske, eksplosive og gjennombruddssterke. Det vil komme godt med, mener Thorir.

I forsvaret vil også Marit Malm Frafjords comeback være et godt supplement til Kari Brattset og Heidi Løke. For landslagssjefen er dette godt nytt ettersom han ønsker å være solid på linja i begge endre av banen.

På høyresiden er Marit Røsberg Jacobsen den eneste rene kantspilleren. Her er tanken at bakspillerne også kan brukes på kanten, noe både Amanda Kurtovic, Stine Skogrand og Silje Waade har gjort ved tidligere anledninger.

Av spillerne som var med i VM i desember, er Emilie Hegh Arntsen og Malin Aune ute med skade og er derfor ikke aktuelle for OL-kvalifiseringen.

De 16 innkalte utespillerne blir alle med på charterflyet til Podgorica. I OL-kvalen kan det byttes inntil tre spillere, og det blir kamper tre dager på rad for Håndballjentene.

Motstanderne i kvalifiseringen
Allerede i den første kampen venter en tøff kamp mot Montenegro som stiller med et robust mannskap. De gjorde et bra VM sist med seier over Serbia i kampen om femteplassen.

- Montenegro er et godt kollektiv og et kjempende lag. Kjernen i laget spiller sammen i Budicnost og trener sammen hver eneste dag. I tillegg har de flere gode spillere i andre Champions League-klubber. De er tøffe i forsvar, har lynraske kanter og er aktive i både kontringer så vel som i etablert angrep. Raicevic styrer det meste og Radicevics er toppscorer i Champions League. Så vi må ha på arbeidsklærne fra starten av i denne kampen, oppsummerer han.

Romania er Norges motstander lørdag 21. mars. Rumenerne har gjort en del endringer etter VM, blant annet ved å skifte trener. Cristina Neagu er lagets store spiller som både regissør og en goalgetter av rang,

- Men Romania har mange andre gode spillere også, ikke minst den høye Pintea på linja som alltid er farlig. Jeg er spent på hva de vil komme med, for det er ingen tvil om at dette trandisjonelt er et sterkt fysisk lag å møte. De har blant annet gode målvakter i Dedu og Dumanska, sier treneren.

Thailand blir ett nytt bekjentskap for det norske laget, dette blir den siste kampen i turneringen. De to landene har aldri møtt hverandre tidligere. Laget kom med fordi Kina og Hong Kong trakk seg fra deltakelse på grunn av coronaviruset. Hittil har Thailand stort sett spilt sine tøffeste kamper i det asiatiske mesterskapet og i liten eller ingen grad i VM.

- Også dette kan bli en viktig kamp for oss dersom de andre tre lagene spiller nokså likt i de to første kampene, tenker Hergeirsson.

Venter mye støy fra tribunen
At kampene spilles i Montenegro som er kjent for et svært engasjert publikum, bekymrer ikke landslagssjefen.

- Mange av spillerne våre har erfaring med kamper fra Podgorica gjennom Champions League. Det blir helt sikkert full hall og masse lurveleven og det finnes ikke finere rammer for en håndballkamp enn masse publikum med stort engasjement. Det blir utrolig spennende og vi storgleder oss, kommenterer islendingen.

Å komme til OL er en drøm for både spillere og ledere på det norske laget.
- Alle vi som er med og de som satser på landslaget drømmer om å delta i OL. Det er den drømmen som henger høyest, avslutter Thorir Hergeirsson.

Dette er de tre kvalifiseringsgruppene til OL i Japan. Førstnevnte nasjon er arrangør:

Gruppe 1
Spania
Argentina
Senegal
Sverige

Gruppe 2
Ungarn
Kazakhstan
Russland
Serbia

Gruppe 3
Montenegro
Norge
Romania
Thailand

Slik spilles Norges kamper i OL-kvalifiseringen:

Fredag 20. mars: 
Kl. 17.00 Romania - Thailand
Kl. 19.30 Norge – Montenegro

Lørdag 21. mars: 
Kl. 17.00 Thailand - Montenegro
Kl. 19.30 Norge – Romania 

Søndag 22. mars: 
Kl. 16.30 Montenegro - Romania
Kl. 18.30 Thailand – Norge

Alle kampene vises hos Discovery. 

Og slik blir gruppene i selve OL-turneringen i Tokyo i juli/august.

2020 OL-grupper K.png

Les mer om Håndballjentenes OL-kvalifisering