Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Jannicke Kirkelund (t.v.) og Iselin Tøraasen. Foto: Privat
Jannicke Kirkelund (t.v.) og Iselin Tøraasen. Foto: Privat

Må stå på riktig side under presentasjonen

Ritualer før kamp har også noen dommere. For eksempel som å stå på riktig side under presentasjonen.

Jannicke Kirkelund, Haugerud (30)
Iselin Tøraasen, Ottestad (23)
Paret dømmer Elite kvinner og 1. divisjon menn. Iselin er også en meget god Beach-håndballdommer. Jannicke deltok i NM fitness og har sølvmedalje 2019 i sin klasse.

Når skjønte du at du ville bli dommer?

Jannicke: Jeg satset håndball, men når knærne gikk til helvete for 4. gang før jeg var 18 år måtte nesten den karrieren legges på hylla. Savnet til håndballen ble så stort, jeg prøvde meg først som trener, men det var ikke så gøy. Jeg ble overtalt til å ta et dommerkurs. Det var slik jeg begynte å dømme. Jeg angrer absolutt ikke på det i dag. Man er fortsatt involvert i håndballen og fått meg et annet «lag» å spille for.

Iselin: Klubben oppfordret oss til å ta dommerkurs med en gang vi var gamle nok, og etter det har jeg egentlig alltid sett for meg at det var noe jeg ønsket å fortsette med. Syntes det var morsomt og fikk litt ukelønn ved å ha noen kamper, i tillegg til at det var utfordrende.

Hva er det viktigste rådet du har fått i din dommerkarriere?

Jannicke: Det er vanskelig, men å ha fokus på det man får gjort noe med. Dette gjelder både på og utenfor banen. Ikke grave seg ned om man gjør en feil, den får man ikke tatt tilbake. I tillegg ikke bruker for mye tid/energi på å analysere kamptilbud og rangeringer. Det å kun ha fokus på en selv og parets prestasjon/oppgaver er en viktig ting jeg har fått nytte av.

Iselin: Det må nok være fokus på seg selv og å ta med personligheten sin inn på bana.

Hvilken regelendring har vært mest positiv for utviklingen av håndballsporten?

Jannicke: Reglen som omhandler regelbrudd begått de siste 30 sekunder av kampen. Dette synes jeg er viktig for håndballen og dens verdier. Her unngår man stygt spill og i tillegg usportslige taktiske handlinger.

Iselin: Her er jeg enig med makker, Men samtidig synes jeg at skadet spiller har vært en fin regelendring for å få vekk tullestopp i spillet.

Hva er dine ambisjoner fremover som dommer?

Jannicke: Etter mange makker-bytter gjennom tiden har ambisjonene mine endret seg. Nå er det å bli best mulig på nasjonalt nivå.

Iselin: Jeg vil bli så god som mulig og se hvor det bringer.

Har du noen gang mottatt en beklagelse fra en trener eller spiller i dagene etter en kamp du har dømt?

Jannicke: Det har skjedd flere ganger. Både av spillere og trenere.

Iselin: Det har jeg, tenker at det er en fin gest om man har vært uenig.

Har du noen gang gitt en slik beklagelse?

Jannicke: Ja, det har man gjort både i kamp og etter kamp. Vi alle gjør feil og det er ikke farlig å innrømme det.

Iselin: Siden vi alle gjør feil, tenker jeg at det er en viktig del av spillet. De gangene jeg har sagt beklager i eller etter en kamp har det blitt tatt godt imot.

Fortell en historie der du som dommer har slitt med å holde latteren tilbake!

Jannicke: Det er alltid morsomt når makkeren eller en selv faller på banen. Det er godt det ikke skjer så ofte, men hysterisk morsomt.

Iselin: Alltid morsomt når noen faller uten noen som helst grunn. Ellers husker jeg spesielt godt det var ei som skulle ta en 7-meter, hvor ballen satt for godt fast i hånda og ballen smalt rett i bakken og opp i ansiktet på vedkommende. Da må jeg ærlig innrømme at det var vanskelig å holde seg.

Hvilken håndballpersonlighet har inspirert deg mest?

Jannicke: Det er mange inspirerende personer i håndballen.

Iselin: Jeg har alltid likt Karoline Dyhre Breivang, synes utstrålingen og lagånden hennes var rå.

Hvilket ritual må du alltid gjennomføre før en kamp?

Jannicke: Jeg må stå på «riktig» side under presentasjonen av spillere, trenere og dommere. Det er også deilig å ha musikk på i garderoben.

Iselin: Før kampen er jeg nødt til å legge frem kamputstyret, varme opp i en annen trøye enn dommerdrakten og flette håret. Så må jeg stå på riktig side under presentasjonen før kamp.

Hvilken arena har den fineste dommergarderoben?

Jannicke: I alle de nyere hallene er fasilitetene og garderobene ganske bra. Her er det flere.  

Iselin: Mange fine haller der ute.