Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Landslagssjefene om OL-avgjørelsen

Landslagssjefene Thorir Hergeirsson og Christian Berge er lettet over beslutningen om at OL utsettes.

Våren 2020 skulle være en avgjørende periode i et svært hektisk år for de begge. I stedet sitter landslagssjefene Thorir Hergeirsson og Christian Berge i hvert sitt hjem, på Klepp og i Elverum. Derfra holder de kontakt med spillere og kolleger, de prøver å skaffe seg oversikt over utviklingen, de tenker på hva som kommer når alt er normalt. Og de tar del i den nasjonale dugnaden.

– Vi er lagspillere, som er vant til å tilhøre og bygge et lag. Da forplikter vi oss til fellesskapets behov, og det får vi virkelig testet ut i samfunnet nå. For det er det det handler om: Å ta vare på de eldre, på de som er sårbare, som har svekket immunforsvar, og vi må ta vare på helsevesenet slik at de får gjort den viktige jobben, sier Håndballjentenes landslagssjef Thorir Hergeirsson.

– Dette er klassiske forpliktelser overfor fellesskapet. Å gjøre oppgaver for at andre skal lykkes. Det er akkurat sånn vi jobber internt i laget til vanlig også, sier han videre.

Tirsdag 24. mars kom avgjørelsen om at OL i Tokyo utsettes ett år.

– En veldig fornuftig avgjørelse, sier landslagssjef for Håndballgutta, Christian Berge.

– Idretten er sekundær akkurat nå. OL skal være den ultimate turneringen, hvor spillerne skal være i form og levere på topp. Da må forholdene legges til rette for at det kan bli sånn, og det har de jo gjort nå.

Roser NIF

Landslagssjefene berømmer Norges Idrettsforbund (NIF) for hvordan OL-saken har vært håndtert fra Norges side.

– Det er umulig å ta en avgjørelse uten å sitte på all informasjon. Da må du vente til du har fått samlet nok informasjon, og ta en avgjørelse ut fra det. Jeg synes prosessen har vært veldig bra, sier Berge.

– Helt fra den dagen det ble bestemt å flytte OL-kvalifiseringen, er jeg blitt sterkere og sterkere i overbevisningen om at det ikke er mulig å gjennomføre et arrangement som OL, slik situasjonen har utviklet seg i verden. Jeg synes NIF og Norges Olympiske Komité har gjort en god jobb i forkant av avgjørelsen som kom på tirsdag. De har gått de riktige veiene, og brukt de riktige kanalene. Det er ikke bare å melde seg av et OL. Jobben er langt mer omfattende enn det, fremholder Thorir Hergeirsson.

Han påpeker videre at det kan være lettere for de yngre landslagsspillerne å takle en OL-utsettelse, enn de som nærmer seg slutten av karrieren.

– Det er viktig å understreke at håndballen ikke er så viktig i denne situasjonen. Andre ting er viktigere. Men for en som lever av idretten, en topputøver som drømmer om å delta i De olympiske leker, så betyr dette utrolig mye. Da kommer skuffelser når det blir utsatt. Du tenker: Ett år til, hvordan går det i den fasen av karrieren jeg er? Det er ulikt følelsesmessig for spillerne, sier Hergeirsson.

– Da beskjeden kom om at OL-kvalifiseringen var utsatt, og alt var uvisst, syntes jeg det var vanskelig. Vanskelig ikke å ha en dato å jobbe mot. Vi går og jager marginer, og prøver hver dag å bli bedre, og plutselig forsvinner den datoen og det målet du har i sikte. Nå som vi igjen har en dato å forholde oss til, er det lettere, sier Christian Berge.

Spillerne trener fysikk

Begge landslagssjefene har fortsatt planer om samlinger til sommeren.

– Mitt ønske er å benytte det jeg kan av samlinger, hvis vi får anledning. Forholdene vil avgjøre når vi kommer så langt. Vi planlegger for ulike typer aktiviteter avhengig av hvilke rammer vi kan jobbe innenfor. Per i dag er det individuelle aktiviteter som gjelder, sier Hergeirsson.

– Vi har satt opp en samling i starten av juni. Der var det ikke planlagt kampaktivitet for vår del, og hvis vi får sjansen vil vi samle gutta. Da kan det bli nyttig å snakke om den perioden vi har vært gjennom, sier Berge.

– Så må jeg understreke at jeg er veldig imponert over spillerne. De ser dette som en ressursperiode hvor de trener fysikk og ressurstrening, det er de flinke til, sier Berge videre, mens Hergeirsson nikker i videooverføringen fra sitt hjemmekontor, for å understreke at han har akkurat samme oppfatning om sitt lag.

Kontakten med spillerne gjøres via telefon, skype, teams, Facetime, Whatsapp og alle øvrige mediekanaler som har fått en kraftig oppsving de siste ukene.

– Hva lurer spillerne på?

– Det store temaet har vært OL-flyttingen. Nå lurer de om det blir aktivitet i juni, og når OL-kvalifiseringen skal gjennomføres. Så er det ulikheter rundt omkring i klubbhverdagen: I Danmark er serien satt på vent, og der lurer spillerne på om det blir sluttspill. I Tyskland er det ekstra utfordrende siden enkelte klubber har bedt spillerne holde seg i nærheten, i tilfelle serien gjenåpner. Andre har sagt at spillerne kan dra hjem, forteller Berge.

Oppfordrer unge til ballek

Begge landslagssjefene forteller at de har tett dialog med spillerne rundt individuelle treningsplaner. Enkelte har fått oppfølgingen de trenger fra klubbene sine, andre får dette fra landslagsapparatet.

– Så har vi alle de som ikke tilhører et landslag, for eksempel barna som nå er fratatt muligheten til trening. Hva er deres råd til dem?

Thorir:

- Ta med ballen ut, kast i veggen, lek med ball, vær ute i aktivitet i den grad du kan. Ha det gøy. Det å gjennomføre ballek alene er uansett en investering, og det går an å gjøre mye her.

Christian:

– Selvsagt skal alle følge rådene som gjelder. Holde seg hjemme, for eksempel. Samtidig: Det er viktigere enn noen gang at de som er trenere for de ulike barn og unge, tar et ansvar for å lage en treningsplan som kan følges. Setter treneren seg på gjerdet og venter, blir det vanskelig for dem som vil være i aktivitet. Så jeg håper trenerne på alle nivåer tar ansvar for sine utøvere, og sosiale medier gir gode muligheter til å dele øvelser.

Thorir igjen:

– Situasjonen er tung for den som rammes, enkelte mister til og med sine nære. Andre mister jobben – det er svært alvorlig. Samtidig: Det kan komme noe godt ut av dette. Vi får bremset tempoet, og kjent på at hverdagen faktisk er ganske ok. Spillerne får også det perspektivet. For fire uker siden snakket alle om at det er for mange kamper – nå merker vi at de er rastløse. Jeg tror det er sunt, og de får kjent på hvor godt de liker å være del av et lag.
 

Les vår samleside om koronavirusets påvirkning på Håndball-Norge her