Annonse:
Pocket Valley
Annonse:
Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

201920-Larsen-Lillebuen.jpg
Arnfinn Larsen (t.v.) og Vegard Lillebuen. Foto: Privat

Fikk et godt og viktig dommer-råd tidlig

Tidlig i dommerkarrieren fikk Arnfinn Larsen et godt og viktig råd fra et etablert dommerpar.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Handball.no presenterer et utvalg av dommerparene som vanligvis er i sving i norske håndballhaller. Alle får samme spørsmål, og intervjuene blir en blanding av dommerfag, håndballprat, skjemt og alvor.

Arnfinn Larsen, Nesjar (57)
Vegard Lillebuen, Vestfossen (53)
Dømmer elite kvinner. Dommerstandens Grand old men, har dømt i mange tiår. Fortsatt meget spreke og gode dommere.

Når skjønte du at du ville bli dommer?

Arnfinn: Skjønte og skjønte … Litt usikker, men når jeg ble spurt om jeg kunne tenke meg å prøve dommergjerningen sammen med Trond A. Hansen etter noen år som dårlig håndballspiller tenkte jeg at det kunne være gøy. Noe det også har vært, ikke angret ett sekund.

Vegard: Er jo så lenge siden jeg tok dommerkurset (1981), at jeg ikke er sikker. Men var relativt rapp i kjeften mot dommerne, allerede i ung alder som spiller, så det er mulig at det var klubben som meldte meg på. Om jeg ble noen triveligere spiller mot dommerne, tror jeg ikke … dessverre …

Hva er det viktigste rådet du har fått i din dommerkarriere?

Arnfinn: Veldig tidlig i karrieren var det et etablert dommerpar som var og så på oss, mener det var i NM for kretslag i Østfold et sted. Han sa: Mulig at dere ser på det her som et litt for lavt nivå, men dere skal huske at mange av disse spillerne kommer dere til å møte i Eliteserien om noen år og de kommer til å huske dere. Det handler om å prestere uansett hvilket nivå du dømmer på.

Vegard: Husker ikke hvem som sa det, men har vel funnet ut at følgende var ganske fornuftig: Være deg sjøl, ikke prøve å etterligne noen andre. Ingen forventer mer enn at du gjør ditt beste. Still forberedt, ikke forutinntatt …

Hvilken regelendring har vært mest positiv for utviklingen av håndballsporten?

Vegard: Alt av endringer som går på usportsligheter er positivt. Skadet spiller, reglene som omhandler de 30 siste sekundene og passivt spill. Er jo teknisk flott og rask håndball som er artig for publikum.

Arnfinn: Litt av det samme som makker … endringer som går på usportslighet, skadet spiller og sluttsekundene av kampene gjør at det ikke lønner seg med grove usportsligheter.

Hva er dine ambisjoner fremover som dommer?

Arnfinn: He he … 57 år. Målet for paret er å prestere på et jevnt høyt nivå uansett hvem eller hvilken kamp vi dømmer. Vi synes fortsatt at det vi holder på med er gøy, så det er veldig lett å motivere seg til kamper.

Vegard: Vi er blitt såpass opp i årene, at vi har et relativt avslappet forhold til mål. Som det eldste paret i nasjonal elitegruppe, regner vi oss litt som et «støttepar». Men vi skal aldri prestere under godkjent pluss.

Har du noen gang mottatt en beklagelse fra en trener eller spiller i dagene etter en kamp du har dømt? Har du noen gang gitt en slik beklagelse?

Arnfinn: Har både gitt og fått beklagelser fra både spillere og trenere. Ydmykhet i forhold til håndballgjerningen er et must i mine øyne på dette nivået.

Vegard: Har vel både fått og gitt beklagelse på avgjørelser gjennom alle årene. Har vært med i såpass mange år og man finner fort ut at det er viktig å få løst noen «floker» utenfor 40x20, hvis det har skjedd noe. Tror alle parter er tjent med det. Da er det enklest å gjøre det en dag eller to etter uenigheter under kamp.

Fortell en historie der du som dommer har slitt med å holde latteren tilbake!

Arnfinn: Min første makker tidlig på 90-tallet og jeg var i Nord-Norge og dømte. De hadde en kantspiller, ganske liten av vekst som hoppa og spratt og hadde meninger om det meste. Makkeren timet ut, gikk bort til spilleren, la armen rundt han og sa … nå holder du til h***vete kjeft. Dette var rett foran pølsesvingen som de fleste lokale, tidligere spillere hadde plass. De synes dette var kjempegøy og spilleren var helt rolig resten av kampen he he. Funket der og da.

Vegard: Er ingen spesielle hendelser, men elsker selvironi på banen. Bruker ofte det selv, for å få frem smil og latter på banen.

Hvilken håndballpersonlighet har inspirert deg mest?

Vegard: Er nok ingen spesiell håndballpersonlighet som jeg vil trekke frem, men vil heller berømme det fine miljøet innen idretten.

Arnfinn: Igjen det samme som makker, fantastisk miljø og siden jeg begynte dommergjerningen på toppnivå i 1990 har jeg blitt kjent med mange flotte mennesker og personligheter.

Hvilket ritual må du alltid gjennomføre før en kamp?

Arnfinn: Ingen spesielle ritualer, men prøver å sjekke harddisken (topplokket) om ting jeg burde være forberedt på når kampen starter.

Vegard: Vil helst varme opp i vanlig t-skjorte før kamp, under overtrekksjakken. Dommerdrakten tas helst på noen minutter før kampstart.

Hvilken arena har den fineste dommergarderoben?

Arnfinn: Mange fine, hyggelige haller med bra fasiliteter, ingen favoritt.

Vegard: Er ikke så kresen når det gjelder dommergarderober, bare det er rent, noe de fleste er.