Annonse:
Rabatt til klubber på kjøp av smittevernutstyr
Annonse:
Rabatt til klubber på kjøp av smittevernutstyr

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

(Arkivfoto, tatt i en annen sammenheng)
(Arkivfoto, tatt i en annen sammenheng)

Om det røde kortet i Elverum-Kolstad

Dommeransvarlig i Norges Håndballforbund deler sine tanker om diskvalifikasjonen i Elverum-Kolstad.

Jeg har fått mange henvendelser etter situasjonen med Kolstad-spilleren som utvidet kroppen ved å sette ut benet/foten, og dermed skapte en uforutsigbar situasjon for ballfører.

Jeg har gjort følgende betraktning:

**Kolstad er utspilt og Elverum har sin kantspiller i en meget god scoringsposisjon.

**Kolstads spiller løper fem-seks meter mot kantspiller og slenger ut foten. Det er ikke lov å utvide kroppen, og det er ikke tema at Kolstad-spilleren står i ro når taklingen settes. Rommet eies av ballfører.

**Graden av kontakt er liten, men kantspiller roterer og avleverer ikke skudd på skikkelig vis.

**Det er ikke angrepsspiller som «lager» situasjonen, og dermed hviler ansvaret på forsvarspiller.

**Når det da blir kontakt, så velter liten tue stort lass, og det overrasker meg at Kolstad ikke innser at dette kan bli rødt kort.

**Dette er ingen marginal situasjon, og man vurderer Kolstad-spilleren sin faktiske aksjon. Han er ikke nærheten av å rekke ned med kroppen, og kaster ut foten i et siste forsøk på å skjære av vinkel. Det er marginal kontakt, men det er noe helt annet.

**Jeg får ikke til å argumentere for at en overspilt spiller som løper fem meter og kaster ut foten i ett langt skritt, noe som fører til kontakt med kantspiller, ikke skal falle under vurderingen om å utsette noen for fare.

**Det er ingen skandale, tvert imot, at Kolstads spiller ilegges diskvalifikasjon. Vi tåler uenighet og kritikk, men selv i kampens hete må det være mulig å forvente en størst mulig grad av saklighet. Det er urimelig å omtale situasjoner som denne med ord som «skandale», «arrogant» og «ødelegger matchen». Primæroppgaven til dommerne er å ivareta spillernes sikkerhet. EHF hadde stort fokus på slike taklinger under EURO 2020.

Å snu situasjonen på hodet i ettertid, ved å si at dommerne har skylden, faller på sin egen urimelighet. Spiller er i sin bevegelse taklingen bevisst,  og må ta det ansvaret som medfølger når handlingen blir til et så grovt regelbrudd.

Håndball er en idrett med marginale situasjoner, noen med mer overlegg enn i andre situasjoner som «bare oppstår» - for eksempel hånd i ansikt, eller forsvarsspiller som styrer motspiller i et tett duellspill og bommer med sin aksjon på en «grei måte», men gjennom en regelstridig handling.

En utvikling av forsvarsspillet hvor man skal kompensere den tapte halvmeter/meter med å sette ut benet, og gjennom denne aksjonen skape farlige situasjoner for kantspiller, skal og må bestraffes med øyeblikkelig virkning. Det er snakk om spillernes helse, og risikoen for skader er meget stor.

Å unngå slike hendelser er et felles ansvar for trenere, spillere og dommere.

Ove Olsen
Dommeransvarlig
Norges Håndballforbund