Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Ane Mällberg blir ny hovedtrener for A-laget til Rælingen HK.
Ane Mällberg blir ny hovedtrener for A-laget til Rælingen HK.
Foto: Tonje Waal Karlsen

Ny hovedtrener for Rælingen

Ane Mällberg blir den yngste kvinnelige hovedtreneren i norsk topphåndball når hun overtar Rælingen.

Fra og med neste sesong vil Ane Mällberg være hovedtrener for A-laget til Rælingen HK, som for øyeblikket ligger på kvalifiseringsplass til REMA 1000-ligaen. Ansettelsen gjør Mällberg til tidenes yngste kvinnelige hovedtrener i norsk topphåndball.

Den nye hovedtreneren har selv spilt håndball, før hun fikk en kneskade i slutten av tenårene. Kneskaden førte med seg syv operasjoner og håndballkarrieren måtte derfor legges på hylla, men Mällberg var ikke helt ferdig med håndballen.

– Jeg klarte ikke helt gi slipp på håndballen selv om jeg ikke kunne spille selv, men det er først de siste årene jeg har gått inn for at det er fulltidstrener jeg vil bli, sier hun.

Etter flere forespørsler om trenerposisjon fra Rælingen takket hun til slutt ja for to år siden, og ble assisterende trener for Daniel Birkelund for A-laget til Rælingen HK. Hun har blitt inkludert i arbeidet Birkelund har gjort og fått være med på å planlegge trening, holde trening, analysere kamper og lignende. Med dette i bunn følte den nåværende assisterende treneren at hun var klar for nye steg i trenerkarrieren.

– Det føles egentlig veldig riktig og naturlig å få lov til å fortsette på det arbeidet jeg og Daniel har begynt med sammen, så valget var ikke så vanskelig, sier hun.

20200214_Mällberg-og-Birkelund_Rælingen_640x360web_foto_Tonje-Waal-Karlsen.jpg

Ane Mällberg og Daniel Birkelund før trening med A-laget til Rælingen HK. Foto: Tonje Waal Karlsen

Yngste kvinnelige hovedtreneren
Rælingen får fra og med neste sesong den yngste kvinnelige hovedtreneren i norsk topphåndball. Dette er med andre ord en historisk ansettelse for norsk håndball. Mällberg selv har merket på trenerutdanningene sine at det er undertall av kvinner, men hun ser en potensiell endring i miljøet og håper flere kvinner vil bli i håndballmiljøet etter de gir seg som spillere.

– Jeg tror det er viktig at jeg er meg selv og ikke tenker at jeg må gjøre noe på en annen måte fordi jeg er ung kvinne, men heller bruke det til min fordel, sier hun.

Gjennom trenerkurs med store trenerprofiler og hennes utdanning som idrettslærer har hun selv kjent på utfordringer i hvordan å tydeliggjøre seg.

– Det har kommet kommentarer på at jeg noen ganger kan virke kald og kort når jeg kommer med en sterk mening, men jeg er engasjert og viser mye følelser. Som trener prøver jeg å være forståelsesfull og se enkeltspillerne, samtidig som jeg har et tydelig kroppsspråk.


Fremtidige mål
Rælingens A-lag ligger nå på tredjeplass i 1. divisjon. Første- og andreplass rykker direkte opp til REMA 1000-ligaen, men tredjeplassen må gjennom kvalifiseringsrunde for å sikre seg en plass. Romerikesklubben har som mål å etablere seg i REMA 1000-ligaen, og å være et flaggskip på Romerike.

– Det er mye ressurser her på Romerike som kan utnyttes bedre og vi ønsker å være med på det ved å tydeliggjøre at vi er en klubb vi kan gå til for å spille topphåndball, sier Mällberg.

Den nylig signerte hovedtreneren hadde ikke planer om å bli håndballtrener, men nå har planen endret seg og drømmene blitt større.

– Jeg har jo store drømmer for trenerkarrieren, den absolutt største er jo å få trene et A-landslag. Det er noe eget med å representere landet sitt, stå på kamp og synge nasjonalsangen med flagget på brystet, sier hun.

Det er først til høsten og ny sesong at Ane Mällberg står klar som ny hovedtrener for A-laget til Rælingen, men planleggingen begynner allerede nå for 27-åringen.

– Jeg og Daniel fullfører sesongen sammen nå og jeg blir inkludert i det han gjør, så må jeg parallelt planlegge neste sesong. Uansett om det blir REMA 1000-ligaen eller 1. divisjon så har vi unge, sultne spillere som strekker seg mot å være et topplag, så jeg gleder meg, sier hun.