Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Norge skal arrangere Håndball-VM i 2025

Norge, Danmark og Kroatia er i fellesskap tildelt verdensmesterskapet for menn i 2025.

Det ble klart da styret i Det internasjonale håndballforbundet (IHF) fredag kunngjorde tildelingene av de kommende verdensmesterskapene.

Norge, Danmark og Kroatia hadde levert felles søknad om å få ansvaret for VM 2025 for menn. Søknaden fikk altså sin tilslutning.

Mesterskapet skal bestå av 32 deltakernasjoner. Norge vil få ansvar for å arrangere to innledende grupper, samt én gruppe i hovedrunden, én kvartfinale, én semifinale, bronsefinalen og finalen.

- Dette blir første gang Det internasjonale håndballforbundet arrangerer et mesterskap med tre land som verter. Det ser vi veldig fram til. Dette blir et mesterskap hvor vi både i forkant, under og etterpå kommer til å ha fokus på å gjennomføre aktiviteter for barn og unge. Og forhåpentlig klarer vi å skape den samme begeistringen som vi gjorde i Trondheim i januar i år, sier visepresident i Norges Håndballforbund, Ingrid Blindheim, som representerte NHF under møtet i Kairo.

Av søknaden for 2025 fremgår det at Trondheim, Stavanger, Drammen og Oslo er planlagt som vertskapsbyer for den norske delen av arrangementet.
VMs to siste kamper, bronsefinalen og finalen, er tiltenkt Telenor Arena, men disse planene er ikke bindende: Dersom anleggssituasjonen endrer seg i årene før mesterskapet, har Norges Håndballforbund fleksibilitet til å gjøre justeringer på sammensetningen av vertskapsbyer.

Sluttspillet blir det fjerde seniormesterskapet i håndball på norsk jord i perioden 2020-2025. I januar ble EHF EURO 2020 for menn kastet i gang med to innledende grupper i Trondheim Spektrum.

Kommende desember har Norge ansvar både for to innledende grupper, én hovedrunde og finalehelgen for EHF EURO 2020 for kvinner. Begge semifinalene og kampen om femte- og sjetteplass spilles fredag 18. desember, mens bronsefinalen og finalen går søndag 20. desember i Telenor Arena.

Billetter til EHF EURO 2020 for kvinner kjøper du her!

I desember 2023 er Danmark, Norge og Sverige arrangører av VM for kvinner, før det altså blir VM for menn et drøyt år senere, i januar-februar 2025.

- Etter ti år uten mesterskap på norsk jord markerte EM i januar starten på en hektisk og morsom periode for oss, sier generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud.

- Som medarrangør av sluttspill er vårt mål å skape engasjement og idrettsglede for mennesker i alle aldre, fra ulike bakgrunner og fra forskjellige land. Vi håper og tror aktiviteter som dette gir økt rekruttering til sporten vår. I tillegg er det ingen ulempe at våre landslag får spille mesterskapskamper foran sitt eget hjemmepublikum. Vi er derfor svært glade for dagens kunngjøring fra IHF, sier Langerud.

Dette blir første gang Norge står som arrangør av et Håndball-VM for menn. Det nærmeste vi kommer historisk, er da B-VM ble arrangert her til lands i 1985.

- Dette er i henhold til vår grunnleggende strategi for norsk håndball, om å bringe håndballen nærmere publikum og folket. Mesterskap på hjemmebane er viktig når vi skal inspirere barn og unge til å spille håndball. Gjennom arrangementet håper vi også på godt samarbeid med vertskapskommunene, med mål om å utvikle gode flerbruksanlegg - som igjen bidrar til å skape økt aktivitet på både topp- og grasrotnivå, sier håndballpresident Kåre Geir Lio.

**I tillegg til de nevnte mesterskapene skal det spilles flere viktige kamper med våre to landslag i norske haller de neste månedene og årene. Først ut er OL-kvalifiseringen for Håndballgutta, som avvikles i Trondheim Spektrum 17.-19. april 2020. Billetter til den begivenheten kan du sikre deg her!

FAKTA
Arrangørnasjoner av EM/VM, kvinner:
EM 2020: Norge, Danmark
VM 2021: Spania
EM 2022: Nord-Makedonia, Montenegro, Slovenia
VM 2023: Danmark, Norge, Sverige
EM 2024: Østerrike, Ungarn, Sveits
VM 2025: Tyskland, Nederland
EM 2026: Ikke avklart
VM 2027: Ungarn

Arrangørnasjoner av EM/VM, menn:
VM 2021: Egypt
EM 2022: Ungarn, Slovakia
VM 2023: Polen, Sverige
EM 2024: Tyskland
VM 2025: Norge, Danmark, Kroatia
EM 2026: Ikke avklart
VM 2027: Tyskland

vm 2025 logo.jpg

tildelingen-liten.gif

Øyeblikket der IHFs president Hassan Moustafa kunngjør tildelingen av VM 2025. Foto: Det kroatiske håndballforbundet