Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20200122-LMS-EM-Gulliksen,-Kevin-2-Foto-Vidar-Ruud,-NTB-scanpix.jpg
Kevin Gulliksen viste at han er er en verdig erstatter for Kristian Bjørnsen. Høyrevingen scoret syv på like mange forsøk. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Vant uten stjernene – Kroatia venter i semi'n

Norge hvilte stjernene i den siste hovedrundekampen, men vant likevel. For en bredde håndballgutta har!

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge-Slovenia 33-30
 
- Moro å se unggutta kline til, sa landslagssjef Christian Berge etter at Norge hadde tatt sin syvende EM-seier på rad. Nå venter Kroatia i semifinalen fredag kl. 18.00.
 
I løpet av halvannen time onsdag ettermiddag ble et enkelt scenario klart for håndballgutta. Da Kroatia og Spania spilte 22-22, var Spania vinner av hovedrunde 1. Og da Portugal slo Ungarn 34-26, var ungarernes semifinalemulighet spolert. Dermed hadde også Slovenia en sikker semifinaleplass før kampen mot Norge. Men hvem ville vinne gruppen og få Kroatia fremfor tittelforsvarer Spania i semifinalen? Eller var ikke det prioritert?
 
- Vi spiller for å vinne, men vi skal rullere. Det viktigste er å komme til semifinalen så friske som mulig. Vi skal begrense belastningen på de mest benyttede spillerne. Det er matchavgjørende at vi kommer til finalehelgen med uthvilte nøkkelspillere, klargjorde landslagssjef Christian Berge på TV3 før kampen. 
 
Berge ble spurt om det ikke ville være en fordel å vinne gruppen og møte Kroatia fremfor Spania, som Norge ikke har slått på 17 forsøk siden 1997.
 
- Dette laget har ikke møtt Spania mer enn én gang, og da tapte vi bare med ett, svarte en ubekymret landslagssjef, som bedyret at han svarte ærlig på at det var hipp som happ for ham om det ble Spania eller Kroatia.
 
Berge byttet ut Kristian Bjørnsen med Kevin Gulliksen på høyrevingen og Magnus Jøndal med Alexander Blonz på venstre kant. På keeperplass fikk Espen Christensen tillit og Torbjørn Bergerud hvile. På venstre back plasserte han nykommer Sander Øverjordet fra Haslum, så det hersket liten tvil om at Berge sto ved planen om å rullere.
 
Norges ubrukte og lite brukte spillere tok godt vare på muligheten og holdt Slovenia bak seg stort sett gjennom hele første omgang. Det sto 14-13 til pause etter at Kevin Gulliksen hadde scoret fire på fire muligheter og Blonz tre på tre. Ferskingene Øverjordet og William Aar tegnet seg også på scoringslisten mot et slovensk lag som heller ikke var toppet. Blant annet valgte lagets svenske trener Ljubomir Vranjes å spare playmaker Dean Bombac.
 
Etter pause fikk Norge vist hvilke talenter som banker på døra. Gulliksen fortsatte å herje - til bestemannspremien. Øverjordet fikk vist frem både skuddet og ikke minst blikket (fem målgivende), og William Aar hentet frem blant annet en lekker tobensfrosk. Den gutten må jo nesten ha oksygenmaske når han går til værs. I tillegg tok Tom Kåre Nikolaisen vare på alt han fikk servert på strek. Og Espen Christensen gikk kanskje til topps på keepernes syvmeterstatistikk? Han reddet fire av seks!
 
Norge ledet 28-22 12 minutter før slutt, men en del skuddbom og sløvt forsvar ga Slovenia anledningen til å kutte ned til 30-29 fem minutter før slutt. Så traff Eivind Tangen, og Slovenia fikk en utvisning. Dermed kunne Norge styre inn til seier.
 
- Godt å vite at vi også kan levere når vi får muligheten. Det er jo ett fett hvem som spiller bare de på banen vinner, sa Kevin Gulliksen til TV3.
- Vi var rolige i stressede situasjoner. Fint å spille på seg litt selvtillit. Nå venter Kroatia og 5-1-forsvar. Det er bare å forberede seg godt, fortsatte Minden-spilleren.
 
Christian Berge gjentok etter kampen at de ikke hadde tenkt mye på hvem de ville møte i semifinalen.
 
- Vi ville vinne fire av fire i hovedrunden. Jeg satte de som spilte i en vanskelig situasjon ved å bytte så mange samtidig. De hadde ikke hatt én trening sammen. Men jeg likte innstillingen. Disse blir veldig bra på sikt, sa Berge, som kommenterte Kroatia slik:
 
- De er sterke i 5-1, og Duvnjak er flink til å ødelegge rom. Men vi har løst det forsvaret før, avsluttet Christian Berge.
 
Slovenia-trener Vranjes sa dette til TV3: - Før EM startet holdt jeg Norge som favoritt. 
 
Neste kamp, Tele2 Arena, Stockholm:
Fredag: Semifinaler: Norge-Kroatia kl. 18.00, Spania-Slovenia kl. 20.30.
 
FAKTA
EM menn, hovedrunden 
Norge-Slovenia 33-30 (14-13)
Malmö Arena, Sverige
4824 tilskuere
Norges lag: Espen Christensen, Torbjørn Bergerud - Kevin Gulliksen 7, Sander Øverjordet 5, Eivind Tangen 5, Alexander Blonz 4, Tom Kåre Nikolaisen 4, William Aar 4, Gøran Johannessen 2, Harald Reinkind 1, Magnus Jøndal 1, Magnus Gullerud, Sander Sagosen, Petter Øverby, Kristian Bjørnsen, Christian O'Sullivan.  
Toppscorer Slovenia: Nejc Cehte og Tilen Kodrin 5. 
Utvisninger: Begge lag 3x2 min.
 

20200122-LMS-EM-Øverjordet,-Sander-Foto-Vidar-Ruud,-NTB-scanpix.jpg

Sander Øverjordet. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

20200122-LMS-EM-Nikolaisen,-Tom-Kåre--Foto-Vidar-Ruud,-NTB-scanpix.jpg

Tom Kåre Nikolaisen. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

20200122-LMS-EM-Johannessen,-Gøran-Foto-Vidar-Ruud,-NTB-scanpix.jpg
Gøran Johannessen. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

20200122-LMS-EM-Christensen,-Espen-Foto-Vidar-Ruud,-NTB-scanpix.jpg

Espen Christensen. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

20200122-LMS-EM-Blonz,-Alexander-Foto-Vidar-Ruud,-NTB-scanpix.jpg

Alexander Blonz. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

20200122-LMS-EM-Aar,-William-2-Foto-Vidar-Ruud,-NTB-scanpix.jpg

William Aar. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix