Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Carina Pettersen (t.v.) og Charlotte Husomanovic. Foto: Privat
Carina Pettersen (t.v.) og Charlotte Husomanovic. Foto: Privat

Synes det var for tidlig å forlate håndballmiljøet

Charlotte Husomanovic og Carina Pettersen fant sin måte å fortsette i håndballmiljøet da de sluttet å spille.

Handball.no presenterer et utvalg av dommerparene som er i sving i norske håndballhaller. Alle får samme spørsmål, og intervjuene blir en blanding av dommerfag, håndballprat, skjemt og alvor.

Charlotte Husomanovic, AK-28 (24)
Carina Pettersen, AK-28 (25)
To glade og målrettede dommere, vet hva de ønsker og legger veien til rette for å nå disse målene. Hverdagen er hektisk for Carina, som også er småbarnsmor og student. De debuterte i Elite kvinner i mars 2019 og har siden den gang tilhørt parene som dømmer Elite kvinner og 1. divisjon menn. I årets sesong dømte de semifinale NM G20. Paret er med i Prosjekt Elite for andre året.

Når skjønte du at du ville bli dommer?

Charlotte: Jeg tenkte aldri på at jeg skulle bli håndballdommer. Jeg ble sendt på dommerkurs da jeg var 15 år gammel. Larvik Turn J95 gikk i oppløsing og jeg ønsket fortsatt å være en del av håndballmiljøet. Jeg skjønte raskt at jeg ville nå lengre som dommer enn spiller.

Carina: Å vokse opp med en mamma som var litt over gjennomsnittet glad i håndball, gjorde at håndballhallen ble det jeg kan kalle mitt andre hjem. Da jeg måtte gi meg som spiller i en alder av 20 år, ønsket jeg fortsatt å ha en rolle i spillet og da jeg møtte Charlotte i 2016 var det ingen tvil om hvor jeg ville.

Hva er det viktigste rådet du har fått i din dommerkarriere?

Charlotte: Det viktigste rådet jeg har fått i min dommerkarriere er at tålmodighet er en dyd, særlig på veien mot en mulig topp.

Carina: Ydmykhet. Jeg har alltid hatt en personlighet som har tatt mye plass. Det gjør den nok fortsatt, men i dag kanskje på en litt annerledes måte enn tidligere.

Hvilken regelendring har vært mest positiv for utviklingen av håndballsporten?

Charlotte: At det har kommet en regel for «sabotasje» i de 30 siste sekundene er bra, spesielt når det er jevnt.

Carina: Det er vanskelig å si noe om hvilken regel som har vært mest positiv. Men at regelverket stadig er i utvikling er nok veldig bra. Skulle jeg velge en regel, vil jeg nok holde en finger på passivregelen. Den har gjort det lettere for dommerne å ha en nokså lik bedømmelse av når en blåser passivt spill og ikke.

Hva er dine ambisjoner fremover som dommer?

Charlotte: Fortsette å utvikle meg som kampleder. Vi har mye å lære og det er bare å spisse ørene, se på flere kamper og prestere på de kampene vi har fått tildelt. Målet er å bli stabile på elitenivå både på kvinne- og herresiden. Samtidig være aktuell for de store mesterskapene både nasjonalt og internasjonalt.

Carina: De første årene fram i tid er å bli stabil på elitenivå. Bli et kjent ansikt både på damesiden og herresiden. Videre er målet å bli en internasjonal toppdommer.

Har du noen gang mottatt en beklagelse fra en trener eller spiller i dagene etter en kamp du har dømt?

Charlotte: Ja, det har jeg. Viktig å holde hodet kaldt, men hjertet varmt.

Carina: Ikke i dagene etterpå, men samme dag etter kampen har landet litt har det forekommet. Men jeg tror det ligger en større forventing hos oss dommere å skulle beklage enn for lagledere/trenere/spillere.

Har du noen gang gitt en slik beklagelse?

Charlotte: Ja, det er menneskelig å gjøre feil og det er viktig å være ydmyk når en gjør feil. Med lite ydmykhet er man samtidig lite lydhør for kritikk eller tilbakemeldinger. Da vil en aldri nå sitt potensial som dommer hvis man ikke har selvinnsikt.

Carina: Ja, det har jeg gjort. Det er viktig å være ydmyk. Samtidig syntes jeg Mads Hansen hadde et veldig godt poeng i Aftenposten i romjulen da han sa at det er trist hvis det forventes at man skal møte enhver kritikk med å legge seg flat.

Hvilken håndballpersonlighet har inspirert deg mest?

Charlotte: Jeg har aldri hatt noen spesielle personligheter som har inspirert meg. Alle menneskene rundt meg både på og utenfor banen, har nok gitt små drypp som har vært med på å forme meg til å bli den kamplederen jeg er i dag.

Carina: Samboeren min ønsket nok at jeg skulle si han her, men skulle jeg nevnt en dommer i dagens tropp måtte det vært Lars Jørum. Hans evne til å møte alle med respekt og omsorg er veldig fint å se på. Ellers ønsker jeg å nevne Per Morten Sødal og May-Liss Lindøe. Dette er mennesker i håndballverden som har veldig forskjellige måter å ytre sitt budskap på, men hvor begge måter har truffet meg godt.

Hvilket ritual må du alltid gjennomføre før en kamp?

Charlotte: Være i god tid før kamp, ca. 70 min. Inn i garderoben, snikk-snakk med makker, gå på do, drikke vann, deretter se om forholdene i hallen er på stell.

Carina: Jeg har en rekkefølge jeg tar på meg dommertøyet, før jeg avslutter med å fysisk ta på regelboken ... haha

Hvilken arena har den fineste dommergarderoben?

Charlotte: Enig med Kleven & Jørum, den fineste garderoben er der en får servert vann og frukt.

Carina: Det er jo ingen hemmelighet at en nyere hall med nyere garderober er finere enn de eldre hallene vi reiser rundt i. Men en garderobe er en garderobe, man skifter og gjør seg klar, så er det heldigvis ikke der man leder kampen.