Mange har ventet på Gøran Johannessen, inkludert ham selv. Mot Portugal slo han til med en storkamp. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Ny fest i Trondheim – videre med poengfordel

Trøndere kan feste. Men det er ikke ofte festen varer i fem dager. Håndballgutta satte en ny standard!

Portugal-Norge 28-34
- Veldig bra at vi fikk i gang enda flere, og (Torbjørn) Bergerud var fantastisk. Vi kan fortsatt bli bedre, men nå begynner det å ligne noe. Flere og flere drar lasset. Da kan vi bli vanskelige å slå, sa landslagssjef Christian Berge til TV3 etter at håndballgutta hadde tatt sin tredje strake EM-seier. Dermed tar laget med seg to poeng til hovedrunden i Malmö.

For første gang siden Norge forrige gang hadde EM på hjemmebane - i 2008 - så ga tre puljekampene tre seire. Men i 2008 fortsatt det uten flere seire og endte med sjetteplass. Det gjør det vel neppe i 2020?

Magnus Abelvik Rød ville tydelig revansjere tre bom på tre skudd fra forrige kamp og leverte en forrykende førsteomgang, med hele seks av Norges 16 mål. Flensburg-spilleren var solid også i forsvar, selv om han var høflig og unnskyldte seg overfor keeper Bergerud på det ene baklengsmålet.

Portugal, som har hele ni spillere fra Champions League-laget Porto, sørget for litt urytme i det norske angrepet, men ikke mer enn at Norge lå foran gjennom de siste 20 minuttene av første omgang - på det meste med fire mål.

- Vi må få høyere intensitet når portugiserne spillet syv mot seks, og vi må ha mer flyt i ballen, sa assistenttrener Børge Lund til TV3 da han kom ut etter pause.

Trenerteamet fikk det som de ville. Magnus Gullerud og Christian O'Sullivan gnistret i midtforsvaret, og i angrep lyktes det meste. Norge vant starten av annen omgang 6-1, og deretter handlet det bare om å ta vare på syvmålsledelsen.

11 minutter før slutt var Portugal bare tre mål bak, men Berge har en enorm bredde å velge i. Han kunne tillate seg å sette Rød på benken i annen omgang, for inn kom Harald Reinkind og fortsatte der Rød slapp. Norge scoret ti mål på 11 forsøk fra høyrebacken!

Gøran Johannessen har vært misfornøyd med seg selv, men i den tredje kampen tok han revansje. Da var det full "peddal" rett på mål og seks scoringer på åtte forsøk.

- Portugal passet meg bra. Jeg fikk brukt farten og fintene mine, forklarte Johannessen.

Ikke mindre viktig var det at Bergerud fortsatte storspillet i mål. Han tok 13 av 38 skudd, men det så enda bedre ut enn 34 prosent, for Flensburg-keeperen reddet mye da kampen kunne vippet.

- Godt å få med seg to poeng til hovedrunden. Det gir oss et forsprang på enkelte lag, sa Bergerud, som synes det er synd å dra fra Trondheim. Han skrøt av støtten gutta har fått fra tribunen.

Og Sander Sagosen da, var ikke "verdens beste" med? Jo, men gutten som har scoret nest flest i EM dominerte ikke så mye som i de to første kampene. På den annen side gjør trønderen mye som ikke synes så godt. Han hadde hele åtte målgivende.

- Det var klasseforskjell på lagene. Jeg var aldri i tvil om at vi ville vinne. Og det er alfa og omega at vi får med enda flere spillere, sa Sagosen, som også berømmet "sine egne" på tribunen.

PS 1: Norge går nå inn i hovedrunde 2 i Malmö og skal møte Ungarn, Sverige, Island og Slovenia. De to beste lagene fra hver av de to hovedgruppene spiller semifinaler i Stockholm fredag.

PS 2: Fra pulje A, B og C går Kroatia, Hviterussland, Østerrike, Tsjekkia, Spania og Tyskland videre til hovedrunde 1.