Petter Øverby fortsetter å imponere i EM. Mot Ungarn scoret han fire på fire forsøk og sto som en bauta i forsvar. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Norsk fyrverkeri ga drømmestart i Malmö

Håndballgutta holdt en eventyrlig lekestue med fryktede Ungarn. Nå kan to seire til være nok til semifinale.

Norge-Ungarn 36-29
- Fantastisk start, sa landslagsssjef Christian Berge om Norges magiske åpning i sin første kamp i hovedrunden i Malmö Arena.

- Ungarn tok innpå i annen omgang, men så fant vi strukturen igjen. Jeg er imponert over gutta, og så var vi gode mot strekspilleren deres, sa Berge om fryktede Bence Banhidi på 2,04 og 110 kilo. Men tidlig i annen omgang var det slutt for kjempen, som fikk rødt kort etter en takling på meget gode Magnus Abelvik Rød.

- Vi kan bedre over 60 minutter, og vi skal prøve på det mot Sverige søndag. Sverige har vært litt opp og ned og ikke fått i gang storspillet, men det blir en beintøff motstander, sa Berge til TV3.

Norge hadde ikke tapt mot Ungarn siden VM-kvalifiseringen i 2012. Da ble det seksmålstap på bortebane. Tremålsseier i returkampen i Oslo Spektrum hjalp således lite, og Norge måtte følge VM i Spania 2013 via TV-en.

I den første hovedrundekampen i Malmö var Norge langt unna et nytt tap. Tvert i mot. De første 20 minuttene ble et fyrverkeri du ellers bare ser under karnevalet i Rio. Ja, spillet var helt eventyrlig!

Alt lyktes for Norge, og den fryktede ungarske målvakten Roland Mikler kunne like gjerne ha kjøpt seg en tribunebillett. Han slapp inn alle de 11 første skuddene og ble byttet ut. Det så ut som om Norge holdt på med innspilling av en instruksjonsvideo med statister som motstandere.

Etter fem minutter sto det 4-0, etter ti minutter 9-2 og drøyt halvveis i omgangen 15-5! Da hadde Magnus Abelvik Rød sagt ja takk til ungarere som sto på seks meter i et forsøk på å blokke 2,03-gutten fra Flensburg. Petter Øverby var i lekehumør på streken, og Gøran Johannessen fortsatte oppturen fra siste kamp. Ja, alt fungerte! Så gikk det en periode uten at Torbjørn Bergerud fikk tak i noen skudd, og Ungarn kuttet ned til 20-12 ved pause.

- Fantastisk imponerende coaching, sa TV3-ekspert Joachim Boldsen i pausen. For også landslagssjef Berge imponerer.

Ungarn kom seg til hovedrunden etter 26-25 over Russland, 24-24 mot Danmark og 24-18 over Island. I annen omgang viste laget glimt av hvorfor russere og dansker hadde blitt sendt hjem til vodka og røde pølser. Etter 40 minutter hadde Norges 10-målsledelse blitt redusert til 23-19.
Men panikk er et fremmedord for de norske gutta. Til tross for få redninger fra Kristian Sæverås og Torbjørn Bergerud, økte laget ledelsen gjennom eminent angrepsspill.  På ti minutter ble ledelsen trygget til 29-21, og de tilreisende norske supporterne kunne planlegge Malmö-natten.

Etter kampen kunne Abelvik Rød berolige med at han neppe hadde pådratt seg fingerbrudd.

- Det kjennes helt greit. Det var vondt da det skjedde, men jeg tror det gikk bra. Dessuten var det høyre hånd. Sånt har ikke stoppet meg før, fortalte den venstrehendte.

EM-toppscorer Sander Sagosens oppsummering sa det meste:

- Det lukter svidd!

PS: I en tidligere kamp fredag vant Slovenia 30-27 over Island og har dermed fire poeng, mens Island har null. I den siste kampen valset Portugal over Sverige og vant 35-25. Dermed har portugiserne to poeng, mens Sverige står med null.