Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Rent Særfobund_Artikkel.jpg

Tildelt merkelappen «Rent særforbund»

Norges Håndballforbund får status som Rent særforbund. Det har Antidoping Norge fastslått.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Antidoping Norge har i høst gjennomgått Norges Håndballforbunds ferske handlingsplan for antidopingarbeid, og konkludert med at forbundet skal sertifiseres som Rent særforbund. Vedtaket gjelder ut kalenderåret 2021.

I bekreftelsesbrevet som nylig ble sendt fra Antidoping Norge til Norges Håndballforbund, heter det:

«Gjennom å ha utviklet deres egen handlingsplan bidrar dere gjennom målrettede tiltak til et bedre og mer effektivt forebyggende antidopingarbeid».

- Norges Håndballforbund ønsker å nå tidlig ut til spillerne og deres trenere med vårt antidopingarbeid. Derfor har handlingsplanen vår fokus mot de unge utøverne, og allerede fra 15-årsalderen gjennomfører spillere og ledere e-læringsprogrammet Ren utøver, sier antidopingansvarlig i Norges Håndballforbund, Guri Jørum.

Antidoping Norges hjemmeside heter det at «Rent Særforbund er et verktøy for å sette antidoping og verdiarbeid systematisk på agendaen, samtidig som vi tar høyde for idrettens egenart. Konseptet skal sikre et minimum av antidopingkunnskap i organisasjonen, og vise tydelige holdninger til doping gjennom konkrete handlinger.»

Norges Håndballforbunds handlingsplan for antidoping retter seg altså spesielt mot yngre utøvere. Blant annet skal alle spillere ha gjennomført e-læringsprogrammet Ren utøver før de kan delta i LERØY- eller Bring-serien.

Antidoping Norge er invitert til å delta på flere av turneringene i ungdomshåndballen, for å utøve informasjonsarbeid og svare på spørsmål. Organisasjonen vil også holde årlige foredrag om dopingproblematikk for alle yngre landslag. Alle landslagsspillere, uansett nivå og kjønn, skal ha gjennomført Ren utøver hver sesong. 

Det blir også stilt klare krav til spillerne i REMA 1000-ligaen og 1. divisjon. For at klubben skal få godkjent elitelisens må alle i stallen ha vært gjennom Ren utøver-programmet.

Betingelsene har allerede fått virkninger:

Norges Håndballforbund er nå det særforbundet i Norge med flest utøvere som har fullført Ren utøver, kunne Antidoping Norge opplyse i november. 5585 registrerte håndballspillere hadde den gang vært gjennom.

- Sertifiseringen som Rent særforbund er en milepæl for Norges Håndballforbund, i vårt arbeid for å få en ren idrett hvor alle konkurrerer på like vilkår. Til tross for få dopingsaker i håndballen er det proaktive arbeidet med holdninger og kunnskap svært viktig. En rekke håndballspillere må
nå gjennomføre e-læringsprogrammet Ren utøver for å delta i våre nasjonale serier og landslag. Det er en målsetning at vi utvider dette til å gjelde enda flere i fremtiden, sier generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud.