Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20191202-Stabel,-Sverre.jpg
Sverre Stabel viser Nordstrand-jentene resultatene i appen. Foto: Svein André Svendsen

Bruker smartball på trening: – Det er gøy!

Smartballer er på vei inn i barneidretten. Etter økta kan spillerne se hvordan det gikk – i en mobilapp.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det aller viktigste i håndball er å kaste og ta imot ballen. Derfor er det viktig med kvalitet på treningen. Vi ser det i kamper. Hvis vi mister ballen mye, blir det veldig vanskelig å få til godt samspill.

Det sier Sverre Stabel, trener for Nordstrands J9. Vi var med på en trening da jentene brukte Playfinity-ballen.

– Det er gøy! Ballen er ganske lett, men den er glatt og lett å miste. Det er bare å gjøre sitt beste. Jeg synes det er lettest å kaste vanlig, og ikke så hardt. Den er mindre enn en håndball, men man blir bedre til å kaste og ta imot, synes Kaja Normann-Larsen.

Stefania Berge synes også det er kjempegøy å bruke ballen.

– Etter vi har hatt en øvelse kan vi se i appen hvor mange pasninger vi har kastet, hvor lenge man holder ballen mellom kast, hvor hardt og hvor fort det gikk. Man får vite hva man må øve mer på. Det er fint å se resultatene etter vi har kastet med den, synes hun.

20191202-Nordstrand-J9.jpgDet er rundt 50 jenter på Nordstrand J9. Foto: Svein André Svendsen

Trener Sverre Stabel synes hovedfordelen er at det gir spillerne en motivasjon til å konsentrere seg.

– Vi har 50 ni år gamle jenter på trening og da er det ofte litt tøys og tull. Vi maser om at de skal konsentrere seg, slik at vi får kvalitet i treningen. Med Playfinity får man automatisk konsentrasjon med dette konkurranse-elementet. Før vi brukte denne ballen hadde vi et konkurranse-element med at man må sette seg ned hvis man mister ballen. Å kunne bruke teknologi er til stor hjelp. Da blir konkurransene enda mer gøyale, synes han.

Etter øvelsene løper jentene til treneren for å se resultatene i mobilappen. Det er veldig fint å kunne snakke om resultatene med en gang.

Jenter 9 spiller kortbaneserie med fem spillere på banen. De spiller uten linjespiller og målvakten er med i angrep.

Medgrunnlegger og daglig leder i Playfinity, Henrik Stub Aune, synes testperioden klubbene nå har vært gjennom har vært veldig bra.

– De bruker øvelsene vi har laget. For oss er det aller viktigste at barna har det gøy og å se at dette er noe spillerne klarer å mestre, som gjør at trenere kan tilføre noe nytt til håndballtreningene. Gjerne i kombinasjon med at man gjør noe man ellers ikke får til, som stressmestring og fokus, sier han.

– Fokus er vanskelig med barn uansett, og stressmestring er ganske vanskelig å få til når de ikke konkurrerer om noe. Bruk av denne ballen er det nærmeste vi kommer en kampsituasjon. Det er viktig for oss at spillerne kan måle seg mot seg selv over tid, sier Aune.

20191202-Stabel,-Aune.jpgSverre Stabel (t.v.) og Henrik Stub Aune. Foto: Svein André Svendsen

I et intervju i fjor vinter uttalte Christian Berge at hadde det ikke vært for oss voksne, hadde barna hatt det vanvittig gøy på trening. – Drivkraften skal være lek. Min jobb er å gjøre håndball moro for de som kommer i hallen, sa han.

Denne uttalelsen ga gründerne idéen om å hjelpe trenere med å gjøre treningene morsommere. Firmaet innledet et samarbeid med Norges Håndballforbund med formål å få flere barn til å kaste ball, kaste mer og holde på med håndball lenger. Det har blitt mye testing med klubber og Sander Sagosen har blitt med som partner på ferden. I høst startet Playfinity et prosjekt med støtte fra Innovasjon Norge og støtte fra Norges Håndballforbund for å utvikle en metode som gjør trening av basisferdigheter morsommere for spillere på alle nivåer slik at de blir bedre og idrettsgleden vokser i hele laget. Første klubb ut var Haslum, og siden har flere klubber blitt invitert til å være med på utviklingen.

Sander Sagosen sier at det handler om å leke seg god. – Lek er den treningen du ikke legger merke til.

Playfinity og Norges Håndballforbund har et kommersielt samarbeid.

20191202-Normann-Larsen,-Kaja-2.jpgKaja Normann-Larsen strekker ut hendene for å motta ballen. Foto: Svein André Svendsen

20191202-Berge,-Stefania.jpgStefania Berge i gang med en av kastøvelsene. Foto: Svein André Svendsen

20191202-Aune,-Vassbotn,-Stabel.jpgHenrik Stub Aune viser Playfinity-appen til Nora Vassbotn (t.v.) og Mathilde Stabel. Foto: Svein André Svendsen