Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Marit Breivik før VM-starten: – Ser lovende ut

De to tidligere verdensmesterne Marit Breivik og Karoline Dyhre Breivang har tro på ny, norsk VM-suksess.

De velkjente håndballheltene møtes i siste episode av «Håndballprat – en podKast med stor K», som er sluppet i anledning VM-premieren.

PodKasten ledes av kommersiell sjef i Norges Håndballforbund, Jan-Erik Aalbu, og kan høres i Itunes, Spotify og andre steder der podkaster er tilgjengelig.

I tillegg til mimring rundt gamle oppturer (og noen nedturer) handler selvsagt mye av episoden om hva vi kan vente oss av VM i Japan, som for Norges del starter med kampen mot Cuba kl. 12.30 lørdag.

– Som alltid kan mange nasjoner være med inn i en semifinale, og Norge er absolutt ett av de lagene. Russland ser bra ut, Frankrike ser bra ut, og så er det mange andre nasjoner som også er der. Selv med alle forfallene er Norge et lag som absolutt kan kjempe om en plass i semifinalene, understreker Karoline Dyhre Breivang.

– Det er en del sterke nasjoner i medaljekampen, istemmer Marit Breivik.

– Nederland er stadig stabil, Danmark er i utvikling, Romania er vanskelig å spille mot, og vi har innimellom trøblet mot Sverige. Men det som er spennende med Norge er den enorme evnen til å klatre gjennom mesterskapet. Thorir og teamet har vært rå til å dyrke dette med «litt bedre hver dag», sier den tidligere landslagssjefen.

Sterk kultur i laget

«Karo» minnes VM i 2011, da flere store profiler også manglet for Norge. Det endte like fullt i gull. For henne er den turneringen et godt bevis på at Norge alltid må regnes med.

– Når norske spillere får på seg drakta, blir det et veldig bra lag, sier Breivang.

– Det er kjent på forhånd (at en del spillere er ute). Det betyr at alle er på plass, og alle jobber intensivt for det felles spilleopplegget og det de skal få ut av seg selv. Den kulturen er veldig sterk i laget, og trenerteamet er ekstremt opptatt av de som er tilgjengelig, påpeker Marit Breivik.

– Og det er mange spillere med her som virkelig har markert seg i europacup i høst, så dette ser lovende ut, legger Breivik til.

Forsvarsnøkkelen

På spørsmål om hva som er nøkkelen til norsk suksess, svarer Breivik:

– Det er derfor Karoline har så mange tominuttere, vet du. For vi er utrolig opptatt av å få satt et ordentlig forsvarsspill, og da snakker vi om forsvar og målvakt i samspill. I tillegg må vi gjerne få noen redninger på skudd der skytterne kommer alene med målvakt. Har du dette på plass, legger du et veldig godt grunnlag for det hurtige kontringsspillet som er ett av varemerkene til Norge.

– Og så vil det bli et noe annerledes angrepsspill når «Vikki» (Veronica Kristiansen) og Nora (Mørk) er borte. Vi får i stedet litt mer tungt skyts fra en del av de spillerne som er med nå. Og med råe linjespillere og gode kanter, så… Jo mer jeg snakker om dette, jo mer gleder jeg meg til det begynner, sier Marit Breivik.

På fredagens pressetreff i Kumamoto var også stemningen god:

– Vi har hatt en veldig god precamp, så nå er vi klare for å begynne kampene, sier Helene Gigstad Fauske.

Assistenttrener Mia Hermansson Högdahl sier dette før åpningskampen:

– Det er klart vi skal se på Cuba og hva de har, og vi må være ydmyke overfor den oppgaven. Samtidig er det oss det står på, og hvordan vi utfører det vi har bestemt oss for å gjøre.

Norge-Cuba kan du se på TV 3 og Viaplay, eller høre på NRKSport på radio. Avkast er lørdag kl. 12.30.

Les mer på våre VM-sider!