Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Lars Jørum (t.v.) og Håvard Kleven. Foto: Privat
Lars Jørum (t.v.) og Håvard Kleven. Foto: Privat

Kjeftet alltid på dommere – ble sendt på kurs

Håvard Kleven ble som ung sendt på dommerkurs fordi han var «helt gal» på alle dommerne.

Fremover vil handball.no presentere et utvalg av dommerparene som er i sving i norske håndballhaller. Alle får samme spørsmål, og intervjuene blir en blanding av dommerfag, håndballprat, skjemt og alvor.

Lars Jørum, Skarphedin (35)
Håvard Nystad Kleven, Njård (40)

Vårt fremste dommerpar. Har dømt NM-finaler menn. Dømte VM menn i Tyskland/Danmark i 2019 og er tatt ut til EM menn i januar 2020. 

Når skjønte du at du ville bli dommer?

Håvard: Skjønte og skjønte ... ble sendt på dommerkurs av klubben da jeg var 15 eller 16 fordi jeg var helt gal på alle dommere selv, så noen mente jeg burde lære meg reglene. Men så, da dommerkurs var gjennomført og jeg hadde dømt noen kamper, merket jeg hvor morsomt og utfordrende det faktisk er å dømme håndballkamper, og etter det har nye utfordringer, det å dømme på neste nivå, alltid motivert meg.

Lars: Var ikke akkurat dommerens bestevenn som spiller. Så fikk muligheten til å ta dommerkurs på ungdomsskolen. Og når man da etterhvert skjønte at man hadde muligheten til å nå lengre som dommer enn spiller, ble valget etterhvert enkelt. Noe jeg ikke har angret på i ettertid. 

Hva er det viktigste rådet du har fått i din dommerkarriere?

Håvard: Oi, det er så mange! Jeg er bare glad for at jeg har fått råd fra folk med erfaring opp gjennom, og at jeg faktisk har valgt å lytte til de fleste av de underveis. For det å lære seg å dømme håndball uten å lytte til andre, eller tro at man noensinne er så god at man vet bedre enn alle andre, det tror jeg ikke noe på!

Lars: Mitt viktigste råd er som Håvard sier, lytte og ta til seg råd på veien. Samtidig som man må danne seg sin egen profil ut fra disse rådene. Ikke alt som funker for andre som nødvendigvis funker deg. 

Hvilken regelendring har vært mest positiv for utviklingen av håndballsporten?

Håvard: Hmmmm. Jeg skulle ønske spørsmålet var motsatt, for da kunne jeg svart 7 mot 6 regelen. Men mest positiv ... jeg tror jeg svarer at enhver regel-presisering som ivaretar spillernes sikkerhet, er min favoritt.

Lars: Denne er ikke lett. Men synes regelen med tre angrep ved skade har gjort at vi har fått mer flyt i spillet. Ikke at vi har hatt en idrett med mye filming, men i slutten av kamper var det noen som kjente litt ekstra etter tidligere.

Hva er dine ambisjoner fremover som dommer?

Håvard: Ambisjonene mine er at jeg skal fortsette å utvikle meg som dommer, og håper jeg som en del av det, får bryne meg på nye utfordringer. Og så er jo målsetningen å få dømme de siste kampene i de store mesterskapene.

Lars: målsetningene våre er jo klare. Men på veien må vi ta noen steg, så vi er fortsatt ikke utlært. 

  1. Har du noen gang mottatt en beklagelse fra en trener eller spiller i dagene etter en kamp du har dømt?

Håvard: Jada, håndballfamilien er heldigvis ikke større enn at man snakker godt sammen med de fleste, og da har det blitt noen samtaler etter kamper opp gjennom. Og ikke at jeg kan huske at han noen gang beklaget, men det er jo nesten så man savner de sedvanlige samtalene med Kalle Bjørkmann dagen etter match da han selv spilte.

Lars: Som Håvard sier, så står det ikke på de gode samtalene etter kamper. Men føler kanskje vi dommere beklager oftere enn spillere og trenere. Har vel noe å gjøre med at vi gjør flere feil.

Har du noen gang gitt en slik beklagelse?

Håvard: Nei. Eller, jo, har vel det.

Lars: Så absolutt. Og det kommer flere i fremtiden. 

Hvilken håndballpersonlighet har inspirert deg mest?

Håvard: Det at Norge historisk sett har hatt dommere i verdenstoppen nær kontinuerlig frem til Arne og Kenneth ga seg, har vært til stor inspirasjon.

Lars: Det har vært mange på veien og gjennom et langt håndball-liv. Så vanskelig å trekke frem bare én. Men det å ha noen å se opp til på veien frem har vært viktig. 

Hvilket ritual må du alltid gjennomføre før en kamp?

Håvard: Smalltalk med folk i arrangementsstaben! Uten disse gode samtalene og hyggelige folkene rundt om i norske håndballhaller, hadde jeg aldri klart å motivere meg for å bruke så mye tid på dette!

Lars: Dommersokkene må på først! 

Hvilken arena har den fineste dommergarderoben?

Håvard: Alle som serverer kaffe i garderoben har den fineste garderoben.

Lars: Så lenge det er god plass og frukt, så klager vi ikke.

I 2020 er Norge medarrangør av to Euro-mesterskap, og det arrangeres OL i august. Hvordan går det med våre to landslag i de mesterskapene?

Håvard: Det er så godt for norsk håndball at vi har landslag som er blant favorittene i ethvert mesterskap nå. Så vi får tro på semifinaler, og håpe på minst én tittel på de tre mesterskapene!

Lars: Det er moro at vi nå er medaljekandidater i alle mesterskap som spilles. Men det er tøft i toppen. Et gull og to medaljer utenom det tror jeg vi skal være fornøyde med.