Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Jo Are Johannessen (t.v.) og Tom Larsen. Foto: Privat
Jo Are Johannessen (t.v.) og Tom Larsen. Foto: Privat

Ble makkere etter å ha dømt i 6–7 år

Jo Are Johannessen og Tom Larsen gikk på samme aspirantkurs, men brukte flere år på å bli makkere.

Fremover vil handball.no presentere et utvalg av dommerparene som er i sving i norske håndballhaller. Alle får samme spørsmål, og intervjuene blir en blanding av dommerfag, håndballprat, skjemt og alvor.

Jo Are Johannessen, Vestre Toten (50)
Tom Larsen, Vestre Toten (49)
Et av de mer rutinerte dommerparene. Dømt menn elite i mange år. Ble årets dommerpar 2018/19. Paret var rangert som nr. 1 i elite menn både i 2018/19 og til sesongen 2019/20. 

Når skjønte du at du ville bli dommer?

Tom: I 1985 etter å ha vært på aspirantkurs faktisk, sammen med nåværende dommermakker Jo Are, selv om vi ikke ble makkere før 6–7 år senere. Det var spennende og interessant å lære seg kampbildet fra en annen vinkel enn som spiller.

Jo Are: Da jeg var med en eldre kamerat på trening, og spillerne ville ikke ha treneren som dommer. Jeg ble spurt om å steppe inn, og det syntes jeg var morsomt. Etter det, tok jeg mitt første dommerkurs 1984.

Hva er det viktigste rådet du har fått i din dommerkarriere?

Tom: Det er ikke ett spesielt råd fra en spesifikk person som sitter, men det beste rådet for meg har vært å være den beste utgaven av seg selv og hele tiden jobbe med å forbedre seg. Det viktigste for en dommer er kommunikasjon.

Jo Are: Se mange kamper, for å utvikle spilleforståelsen.

Hvilken regelendring har vært mest positiv for utviklingen av håndballsporten?

Tom: Avkast, det gir mye mer flyt i spillet og skaper høyt tempo og severdig idrett.

Jo Are: Avkast – at vi kan sette i gang spillet igjen, selv om motspillerne ikke er kommet tilbake på sin side.

Hva er dine ambisjoner fremover som dommer?

Tom: Vi er kommet så langt i dommerkarrieren, at mitt mål er å kunne være stabilt så god som mulig på det nivået vi er til daglig. Og som enkeltmål er det NM-finaler og sluttspill-finaler.

Jo Are: Holde meg i form og oppdatert, slik at jeg får dømme menn elite fremover.

Har du noen gang mottatt en beklagelse fra en trener eller spiller i dagene etter en kamp du har dømt?

Tom: Ja, noen ganger … De sitter litt langt inne, men føler jeg har veldig god relasjon og kommunikasjon med begge parter under kampene. Det er noe av det viktigste for oss om dommere, og vi jobber hver kamp med å bli bedre.

Jo Are: Ja 

Har du noen gang gitt en slik beklagelse?

Tom: Enda flere ganger enn forrige spørsmål. Nå man vet at man har gjort feil, og det gjør man som regel, så er det like greit å beklage for det. Vi gjør feil i alle kamper, men det er viktig at de er så små som mulig, og at man gjør alt for å ikke gjøre de igjen, eller i alle fall ikke for ofte.

Jo Are: Ja, det gjør vi hver gang, når vi skjønner at vi har gjort feil.

Fortell en historie der du som dommer har slitt med å holde latteren tilbake!

Tom: Det er mange ganger vi både må smile litt eller noen ganger kanskje le også, men morsomt er det hvis noe går utover makkeren. Har jo hendt at man snubler og blir liggende rett ut på gulvet eller kommer i veien for spillere på en komisk måte, og da er det ikke lett å la være å le.

Jo Are: Da makkeren min snublet, og ble liggende på ryggen på banen.

Hvilken håndballpersonlighet har inspirert deg mest?

Tom: Jeg har aldri hatt noen spesielle personligheter som har inspirert meg, men jeg tror nok jeg har plukket litt fra alle de som har fulgt meg opp gjennom årene. Alle observatørene, dommerkollegene, trenere og spillere har gitt meg små innspill som har vært med på å forme meg til den personen jeg er på banen i dag.

Jo Are: Jeg blir inspirert av det gode samarbeidet jeg har med makkeren min.

Hvilket ritual må du alltid gjennomføre før en kamp?

Tom: Det er alltid samme måte å kle på seg, og utstyret må være det samme. Følger klokka ganske på tiden når det gjelder oppvarming og har så å si det samme ritualet der.  Jeg noterer også navn på lagledere på notatkortet mitt, selv om jeg har kjent de i flere år. Gir en følelse av trygghet når man forbereder seg til kamp.

Jo Are: Må ha litt alenetid før kampen og kaster litt vann i ansiktet.

Hvilken arena har den fineste dommergarderoben?

Tom: Det varierer jo veldig og det er godt å få garderober som det er litt størrelse på. Mange haller har ett kott til oss dommere som vi som regel er to som skal dele. Må jeg velge en spesiell hall så tror jeg kanskje Sør Amfi, selv om de mangler toalett i garderoben.

Jo Are: Det er ingen dommergarderober som utpeker seg noe spesielt. Garderoben i Terningen Arena er bra, men der er det lenge siden vi har dømt.

I 2020 er Norge medarrangør av to Euro-mesterskap, og det arrangeres OL i august. Hvordan går det med våre to landslag i de mesterskapene?

Tom: Vanskelig å si, men jeg tror herrene har etablert seg godt i toppen og satser på at de igjen er i en finale. For damene tror jeg det blir vanskeligere, det er noen endringer der og skader som gjør dem noe svekket, så denne gangen tror jeg de faller utenfor semifinalene og havner på en 5. plass. I OL er det veldig åpent, et spesielt mesterskap, men her blir det medalje på begge lag.

Jo Are: Håper på medalje for begge to.