Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Erik Langerud, Kari Aagaard, Beate Skorpen, Vigdis Holmeset og Henrik Wilhelmsen. Foto: Kristen Birkeland/NHF
Erik Langerud, Kari Aagaard, Beate Skorpen, Vigdis Holmeset og Henrik Wilhelmsen. Foto: Kristen Birkeland/NHF

Aker Topphåndball skal få Kina i VM-form

Aker Topphåndball drar til Kina og blir siste sparringpartner for det kinesiske kvinnelandslaget foran VM i Japan.

Søndag starter et åtte dagers opphold, der de skal ha to-tre treninger og to kamper mot det kinesiske kvinnelandslaget.

NHF har et godt samarbeid med Kina, som var på treningsleir i Norge både i november i fjor og i august i år. Det er en del av handelsavtalen som ble signert i april 2017. Denne utvekslingen ligger i handlingsplanene for 2018–2020. Det ble inngått flere avtaler mellom Norge og Kina. De to landenes sportssamarbeid har særlig fokus på vinteridrett, frem mot vinter-OL i Beijing 2022. I tillegg omfatter avtalen også bordtennis og håndball. Under Rio-OL i 2016 var håndball en av kun to idretter Kina ikke var kvalifisert til å delta i.

Det var rekruttlandslaget som egentlig skulle til Kina, men problemer med logistikk rundt visum gjorde at Aker ble tilbudt plassen. Aker-spillerne som var aktuelle for LK00-samling har fått bli med klubblaget til Kina.

Danske Heine Jensen overtok som ny landslagstrener for Kina i begynnelsen av november. Han bor i Norge og har trent norske lag.

– Vi er veldig glad for å kunne få denne muligheten. Vi har vært i dialog med han flere ganger for å finne ut hvordan vi skal legge det opp slik at begge lag får godt utbytte av dette, forteller Aker-trener Vigdis Holmeset til handball.no.

– Da vi skjønte det var en realitet, er jo dette noe vi alle har veldig lyst å få med oss, sier Akers lagkaptein Vilde Johansen til Dagbladet.

Lagene møttes også for ett år siden, da vant 30-25. Det nyopprykkede REMA 1000-ligalaget har gjort det godt i høst og har spillefri frem til juniorlaget skal spille NM-finale i romjula.

– Vi har ting vi ønsker å jobbe med i spillet vårt. Vi ser på denne turen som en mulighet til å gå i dybden på ting, samtidig som vi bruker tid på å snakke med spillerne våre. Det er ingen av oss som har vært i Kina før, så vi bruker også litt av tiden til lagbygging. Vi skal blant annet besøke den kinesiske mur. Dette vil bli et minne for livet, sier hun.

Kari Aagaard har ansvaret for Kina-samarbeidet i håndballforbundet, slik hun også hadde før hun ble pensjonist. Hun sitter i arbeidsgruppen med IHF, Norges Håndballforbund og Kina.

– Vi bidrar der vi kan med vår kompetanse, forteller hun.

– Vi gleder oss til den kommende turen til Kina, sier generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud. – Turen er et resultat av samarbeidsavtalen mellom Kina og Norge og etter to besøk i Norge er det nå vår tur til å spille bortekamper. Vi er svært glade for at Aker takket ja til oppdraget og vet at klubben vil bidra med sin kompetanse til det beste for kinesisk håndball, sier Langerud.

Han forteller videre at parallelt med det sportslige skal vi ha gode møter med det kinesiske forbundet og dets ledelse for å diskutere også andre viktige områder, f.eks. hvordan vi i Norge utøver og har retningslinjer for barneidrett. Idrett og utdanning er også et annet viktig tema.

– Idretten er et godt virkemiddel for en positiv utvikling på mange områder i samfunnet. At Norge, og nå Aker, bidrar til dette er en styrke for idrettens posisjon utover våre landegrenser. At vi også bidrar til å gjøre håndballen mere global er naturligvis også positivt i et lengre perspektiv, sier Langerud.