Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

HJEMMEBANEFORDEL: Sander Sagosen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
HJEMMEBANEFORDEL: Sander Sagosen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Håndballguttas OL-kval legges til Trondheim

9. januar starter EM i Trondheim Spektrum. Norges OL-kvalifisering i april blir spilt i samme arena.

(Denne saken ble først publisert 31. oktober 2019.)

Det har Det internasjonale håndballforbundet vedtatt.

– En svært gledelig beskjed å få, sier president i Norges Håndballforbund, Kåre Geir Lio.

– Det er veldig moro at vi får en ny bekreftelse på at vi anses som en dyktig arrangørnasjon. Fra før vet vi at vi i januar skal avvikle gruppespillkamper i EM i Trondheim, så kommer EURO for kvinner på hjemmebane i desember 2020. I 2023 blir det VM for kvinner med oss, Danmark og Sverige som vertskap, og vi søker VM herrer i 2025 sammen med Kroatia og Danmark. Det skjer masse positivt for tida, sier Lio.

– Dette er en fantastisk nyhet. Jeg vil rose forbundsledelsen - det er virkelig godt jobbet å få et slikt arrangement på hjemmebane, sier landslagssjef Christian Berge.

Oppdatert 2. mars 2020 - slik spilles kampene i Trondheim:

Fredag 17. april:
17:30 Chile - Sør-Korea
20:00 Norge – Brasil

Lørdag 18. april:
17:30 Brasil - Sør-Korea
20:00 Norge – Chile

Søndag 19. april:
17:30 Brasil – Chile
20:00 Sør-Korea – Norge

**Billetter til OL-kvalifiseringen i Trondheim kjøper du her: Billetter til OL-kvalifiseringen i Trondheim

8000 tilskuere
Det var i september 2019 at Norges Håndballforbund sendte inn søknad om å få arrangere Norges OL-kvalifiseringsgruppe. I søknaden ble det lagt til grunn at kampene skal spilles i Trondheim Spektrum.

Den nybygde arenaen har en kapasitet på over 8000 tilskuere, og gjør seg denne uka klar til EM-test med to prestisjetunge oppgjør i REMA 1000-ligaen kommende lørdag, før det smeller for fullt med EHF EURO 2020 i januar.  

OL-kvalifiseringen skal arrangeres 17.-19. april 2020. Fire nasjoner deltar, inkludert Norge, og alle skal møte alle ved Nidelvens bredd. De to beste på sluttabellen er klare for OL – en fest det norske herrelandslaget ikke har gjestet siden 1972.

Norge er sikret plass i kvalifiseringen som VM-toer i 2019. I tillegg kommer Chile og Sør-Korea til Trondheim. Sammen med disse tre lagene vil puljen bestå av ytterligere én europeisk nasjon. Pr. nå er denne nasjonen Spania, men plassen blir ikke endelig spikret før EM i januar er ferdig.

12 nasjoner til OL
12 nasjoner av hvert kjønn skal delta i håndballturneringen under sommer-OL i Tokyo i 2020. På herresiden er Danmark kvalifisert som verdensmester, mens Japan er med som vertskap. Også Argentina (vinner av de panamerikanske leker) og Bahrain (gjennom Asia-kvalifiseringen) er OL-klare.

I forlengelsen av dette vil mesterlaget fra det kommende håndball-EM 2020 i januar være automatisk kvalifisert for OL. Sølv kan til og med være nok for å sikre OL-billetter, men det betinger at Danmark (som altså allerede er Tokyo-klare) er finalevinner i Stockholm.

Skulle Norge vinne EM i januar, eller bli nummer to bak Danmark, er med andre ord Tokyo-turen i boks for Christian Berge og hans mannskap. I så fall vil OL-kvalifiseringen i april bli lagt til en annen nasjon.

– Hvis lykken vil det slik at vi slipper å arrangere OL-kvalifisering fordi vi kvalifiserer oss gjennom EM, skal vi overleve det, humrer håndballpresident Kåre Geir Lio.

– Enorm fordel
Sist Christian Berges lag spilte OL-kvalifisering, før Rio i 2016, kom de til kort i Danmark.

– Det var helt klart at Danmark hadde en enorm fordel av å spille den turneringen på hjemmebane. Det handler om publikumsstøtten, om å takle presset, om reisetid. Det er meget viktige elementer som kan være tungen på vektskålen, sier landslagssjef Berge.

– Og det er klart at OL-deltakelse henger høyt for oss. Det er ikke ofte i løpet av en karriere man får være med på det. Jeg hadde alltid lyst til å delta som spiller. Det fikk jeg ikke, men nå har vi muligheten, sier landslagssjefen.

Mer om Håndballgutta 
Mer om OL i Tokyo