Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Neda Rahimizadeh (t.v.) og Rubicca Nagalingam. Foto: Privat
Neda Rahimizadeh (t.v.) og Rubicca Nagalingam. Foto: Privat

Tar med personligheten inn på banen

Rubicca Nagalingam og Neda Rahimizadeh har fått mange gode råd for å bli best mulig som dommere.

Fremover vil handball.no presentere et utvalg av dommerparene som er i sving i norske håndballhaller. Alle får samme spørsmål, og intervjuene blir en blanding av dommerfag, håndballprat, skjemt og alvor.

Rubicca Nagalingam, Vestli (23)
Neda Rahimizadeh, Vestli (23)
Kom opp fra region Øst til denne sesongen på nasjonalt nivå. Dømmer 1. divisjon og kvinner elite. Dømte kamper med Kinas landslag da de var i Norge i høst.

Når skjønte du at du ville bli dommer?

Rubicca: Det var etter min første temaserie at jeg skjønte at dommergjerningen, det ville jeg satse på.

Neda: Jeg ble dommer da jeg var aktiv spiller fordi klubben trengte flere dommere, men det var under temaserien for flere år siden at jeg skjønte at jeg har muligheten til å bli god. Når jeg ser tilbake på det, så ser jeg at det var et vendepunkt for meg. 

Hva er det viktigste rådet du har fått i din dommerkarriere?

Rubicca: Det viktigste rådet jeg har fått i min dommerkarriere må være «ikke blås det som er riktig. Blås det som forventes». Det er det som har utviklet meg fra å være en dommer til å bli en leder.

Neda: Jeg har vært så heldig at jeg har møtt flere flinke utviklere i løpet av karrieren, så det er vanskelig å velge ett råd. Hvis jeg må velge, tror jeg at det å være seg selv på banen har vært det viktigste. Å ta med personligheten min inn på banen har hjulpet masse; jeg smiler og ler, men er seriøs og streng når jeg må. 

Hvilken regelendring har vært mest positiv for utviklingen av håndballsporten?

Rubicca: Jeg mener at regel 8.10c) * har vært en viktig regelendring som har utviklet håndballen i en positiv retning. Regelendringen har bidratt til å redusere de «skitne» og usportslige triksene i slutten av kampen.

* 8.10c) omhandler regelbrudd begått de siste 30 sekunder av kampen, når ballen er ute av spill, som fører til 7m og disk. 

Neda: Det tror jeg må være regelen om skadet spiller, fordi den har skapt bedre flyt i spillet. 

Hva er dine ambisjoner fremover som dommer?

Rubicca: Mine ambisjoner er å bli så god som mulig. Jeg vil alltid jobbe for å bli bedre og utvikle meg. Det store målet er å dømme Champions League.

Neda: Jeg har flere kortsiktige og langsiktige mål, men det store målet er å bli internasjonal dommer og få lov til å delta i mesterskap. 

Har du noen gang mottatt en beklagelse fra en trener eller spiller i dagene etter en kamp du har dømt?

Rubicca: Det er flere ganger en trener eller en spiller har kommet bort etter kampen, eller neste gang vi ses, og beklaget seg for oppførselen sin i kampens hete. Det blir bedre stemning av dette, og vi får et hyggeligere forhold til dem etter en slik samtale.

Neda: Ja, det har skjedd flere ganger. Det har skjedd både via Facebook og ansikt til ansikt. Det settes stor pris på, og da får man også startet på nytt neste gang man møtes på banen. 

Har du noen gang gitt en slik beklagelse?

Rubicca: Hvis jeg har hatt en dårlig kamp, eller vært dårlig på en spesifikk ting i en kamp, beklager jeg gjerne til spilleren eller laglederen. Det er viktig at de også skjønner at vi er mennesker og gjør feil vi og. De pleier som regel å sette pris på ærligheten.

Neda: Det har selvfølgelig vært tilfeller der jeg har gått glipp av situasjoner jeg burde ha tatt, og da må man bare være ydmyk og beklage for det. Å være ydmyk er en viktig egenskap. 

Fortell en historie der du som dommer har slitt med å holde latteren tilbake!

Rubicca: Det var en gang jeg ikke klarte å holde igjen latteren under kamp. Det var en spiller som bommet skikkelig på mål. Treneren hennes, som også er faren hennes, roper «for et kjøtthue hu er, akkurat som faren sin». Hele hallen brøyt ut i latter.

Neda: Det var en gang jeg skulle være skikkelig streng, blåse hardt i fløyta, løpe inn i situasjonen og kommunisere at jeg ikke ville at forsvarsspillerne skulle spille på den måten de spilte på. Jeg klarte selvfølgelig å fomle med fløyta før jeg puttet den i munnen, og den havnet på gulvet. Alle forventet et frikast, så alle stoppet opp og ventet på at jeg skulle plukke opp fløyta og blåse. Jeg mistet all troverdighet, og det måtte jeg selvfølgelig kommentere høyt, så det endte heldigvis med at alle lo med meg. 

Hvilken håndballpersonlighet har inspirert deg mest?

Rubicca: En håndballpersonlighet som har inspirert meg mest er definitivt Nora Mørk. Hun er ikke bare fysisk sterk, men en av de rollemodellene som har vist sin enorme psykiske styrke. Hun har møtt tøff motgang på flere måter i livet, men gir aldri opp og kommer tilbake sterkere enn noen gang.

Neda: Det må nok være Anja Hammerseng-Edin. 

Hvilket ritual må du alltid gjennomføre før en kamp?

Rubicca: Jeg har egentlig ingen ritualer jeg må gjennomføre før en kamp. Men en ting jeg og makker alltid gjør før en kamp er å ønske hverandre en god kamp og gi hverandre neven.

Neda: Jeg gjør mye rart, men jeg må alltid synge i bilen på vei til kamp, til min makkers store fornøyelse. 

Hvilken arena har den fineste dommergarderoben?

Rubicca: Fineste dommergarderoben må nok være Boligpartner Arena. Der var det god plass og ikke minst rent. Det var også noen som tok oss imot da vi kom og fulgte oss til garderoben.

Neda: Av de hallene jeg har vært i, så tror jeg det må være Boligpartner Arena (Hamar). 

I 2020 er Norge medarrangør av to Euro-mesterskap, og det arrangeres OL i august. Hvordan går det med våre to landslag i de mesterskapene?

Rubicca: Herrene har overrasket de siste årene, og jeg tror de vil fortsette å imponere i de kommende mesterskapene. Damene har vært uheldige med en del skader nå nylig på de store stjernene, men jeg tror de vil klare seg helt greit.

Neda: Den utviklingen herrelandslaget har hatt de siste årene har vært fantastisk å se, så jeg har stor tro på at de når langt. Kvinnelandslaget har dominert i alle år mens jeg har vært stor nok til å følge med, så jeg tror på medalje til begge lag.