Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mia Svele har store ambisjoner med Storhamar denne sesongen. Og et håp om at ryggplagene skal slippe taket. Foto: Svein André Svendsen.
Mia Svele har store ambisjoner med Storhamar denne sesongen. Og et håp om at ryggplagene skal slippe taket. Foto: Svein André Svendsen.

Mia har en drøm

Storhamar har fått en drømmestart på sesongen. Men Mia Svele har en enda større drøm. A-landslaget.

Svele er ikke noe dårlig håndballnavn, og Mia er da også datter av Bent Svele, tidligere landslagskaptein og nå ekspertkommentator på TV 2. Men han har også bidratt sterkt til datterens utvikling.

- Ja, jeg hadde nok ikke kommet så langt uten ham. Han trente meg til jeg var 16 år, sier 18-åringen, som fortsatt har mye med pappa å gjøre. Som elev på siste året på videregående bor Mia hjemme, og da blir det mye håndballprat.

- Jeg får mange tilbakemeldinger, både på hva jeg har gjort bra og hva jeg kunne ha gjort annerledes i visse situasjoner. Det er en læring det også, og det hjelper å ha en å snakke med.

Foreløpig har det hjulpet så mye at Mia har fått med seg 26 landskamper (79 mål) for U-landslaget. I bakhodet ligger en enda større drøm, A-landslaget.

- Det hadde vært moro å kunne følge etter pappa der, og det er en drøm som ligger der. Men foreløpig får jeg konsentrere meg om det aldersbestemte landslaget, der jeg har ett år igjen. Vi har U-VM til sommeren, og det første målet er å komme med der. Jeg får bare prestere best mulig i klubben, så får vi se hva det blir til, sier Mia, som har fått noen slag i ansiktet de siste årene.

- Jeg har hatt både kyssesyke og slitasjeskade i ryggen. Kyssesyken satt i lenge. Det var ett år med helvete. Nå er jeg kvitt kyssesyken, men ryggen er ikke helt bra ennå. Det ble nok for stor belastning og spill på for mange lag. Nå jobber jeg med øvelser og går til behandling, forteller Mia.

Pappa Bent toner ned sin egen rolle nå for tiden.

- Jeg gir ikke like mange råd som før. Mia må få lov til å være Mia - ikke dattera til Bent. Hun skal få styre selv, sier den gamle kjempen, som til tross for sin ekspertstatus ikke vil gi seg inn på noen vurdering av hvor langt datteren er unna A-landslaget. Han nøyer seg med å si at nåløyet er trangt.

På Storhamar har Mia passert nåløyet for lenge siden. Der debuterte hun som 16-åring og har nå en sentral posisjon. Og på Hamar skinner solen - til tross for at trener Arne Senstad plutselig forsvant til Polen.

- Starten er blitt bedre enn vi trodde - med tanke på alle skadene vi har. Vi mangler bredden foreløpig, men resultatenene viser at vi har stått sammen. Assistenttrener Espen (Olafsen) har gjort en bra jobb, men vi merker at det er et tomrom etter Arne.

Så spørs det om nyopprykkede Aker vil merke at noe mangler når de gjester Hamar søndag?

- Vi kommer ikke til å undervurdere Aker. De har slått Molde, de spilte jevnt mot Byåsen og de har mye tempo, analyserer Mia.

27. oktober kommer Vipers. Da har Storhamar trolig fått noen av sine skadede spillere tilbake, og vi kan få en pekepinn om målet om NM-gull og seier i sluttspillet er realistisk.

Og Mia Svele er forhåpentlig enda bedre i ryggen.

Søndag: Storhamar-Aker, Boligpartner Arena kl. 18.00.