Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Michael Apelgren har begynt på sin siste sesong som Elverum-trener. Hvor mange triumfer blir det? Foto: Svein André Svendsen.
Michael Apelgren har begynt på sin siste sesong som Elverum-trener. Hvor mange triumfer blir det? Foto: Svein André Svendsen.

Apelgrens siste etappe

Michael Apelgren har skaffet seg heltestatus på Elverum. Kan han bli en enda større helt i sin siste sesong?

"Micke" har vunnet NM, serien og sluttspillet med Elverum. Men han har aldri vunnet alle tre titlene samtidig.
– Det var bittert at seriegullet glapp i fjor, sier svensken og tenker på duellen  som gikk i ØIF Arendals favør med ett måls margin! NM-finalen i Spektrum derimot endte med solide 30–22 over Halden, og i sluttspillet er hedmarkingene blitt uovervinnelige. Der ble det den åttende triumfen på rad. Det betyr enda en Champions League-deltagelse.

For fjerde gang på like mange deltagelser satte Elverum norsk poengrekord i den gjeveste av E-cupene, og for laget fra taigaen blir den enda gjevere denne sesongen. Apelgrens menn er seedet blant verdens 16 beste, og aller størst blir det når PSG med Sander Sagosen, Nikola Karabatic og Mikkel Hansen kommer til Håkons Hall på Lillehammer lørdag 28. september. Der kan det bli stinnere brakke enn det noen gang har vært på en håndballkamp i Norge. Rekorden på 11.200 tilskuere satte håndballjentene i den legendariske VM-finalen mot Frankrike i 1999.

Når Elverum er rykket opp i det gjeveste selskapet i Champions League, betyr det også at det blir åtte lag i gruppen – ikke seks som forrige sesong. Det betyr enda flere kamper og større slitasje på spillerne. Det er trolig en vurdering de andre norske lagene legger til grunn når de tipper Drammen som serievinner.

– Det er klart det blir heftig, men det er også stort å få være en del av dette, sier svensken som må klare seg uten to tidligere bautaer denne sesongen, keeper Morten Nergaard (lagt opp) og bakspiller Tine Poklar (til Østerrike).

– Vi har mistet spillere av denne typen hvert år. Ja, hver sesong er det seks-syv som forlater oss, men vi har dyktige "scoutere". Der er vi bedre enn alle andre i Norge, og vi har fått flere og "proffsigare" folk til å "scoute".

Før forrige sesong ble Simen Holand Pettersen hentet fra Sandefjord, og han ble en umiddelbar hit. Apelgren sendte sågar unggutten frem for å ta avgjørende straffer i sluttsekundene i Champions League.

– Han har vinnermentalitet og passer derfor i vår kultur, sier Apelgren, som har hentet Sebastian Henneberg fra Aalborg for å styrke den samme posisjonen etter at Poklar dro. Også målvaktlegenden Morten Nergaard skal erstattes av en danske, Thorsten Fries, fra Sønderjyske.

Med fjorårscometet på landslaget, Alexander Blonz, som tilskudd til virtuosen Aleksander Westby på venstrekanten, står Apelgrens påstand til troende om speidere som kan markedet. "Scouting i verdensklasse", som Kjetil Rekdal ville ha sagt. Syv sterke tilvekster er godt nok til å ta alle tre titlene i Norge i Apelgrens siste sesong for Elverum. Neste sesong trener han Sävehof. Med en norsk trippel i baklomma?

Michael Apelgren orker nok kjøret. Gjør spillerne?

Seriestarten: Halden-Elverum, Remmenhallen i kveld kl. 18.30
Første hjemmekamp: Elverum-Runar, Terningen Arena søndag kl. 18.00