Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Helle Thomsen har sluttet som nederlandsk landslagstrener. Denne sesongen skal hun bare konsentrere seg om Molde. Foto: Svein André Svendsen.
Helle Thomsen har sluttet som nederlandsk landslagstrener. Denne sesongen skal hun bare konsentrere seg om Molde. Foto: Svein André Svendsen.
Foto: Svein André Svendsen/NHF

Danske skal fornorske Molde

Helle Thomsen er dansk. Men Moldes damelag skal bli mer norsk. Og et medaljelag?

For første gang på mange år skal Helle Thomsen ha bare én jobb. Den jobben består i å føre Molde Elite til klubbens beste plasseringer noen gang. Og det er det flere enn Thomsen som tror på. Molde tipper seg selv på fjerdeplass i serien, men de andre klubbene tror det blir bronse!


– Det er hyggelig at de andre har så stor tro på oss, og vi har selv god tro på vårt eget prosjekt. Nå skal vi bygge klubben norsk. Det er viktig å ha spillere som forstår kulturen og kan språket. Så er det opp til klubben å gjøre det enda større, sier Rema 1000-ligaens eneste kvinnelige trener.

Molde har kvittet seg med tre utenlandske spillere, og inn er kommet tre Larvik-spillere, der Mari Molid har det tyngste navnet. I tillegg er kommet Andrea Hanssen, som scoret nest mest (65) for Rælingen forrige sesong – eller like mange som Henny Ella Reistad – for å si det litt mer pirrende.

Men at Thomsen nå bare skal trene Molde og ikke også det nederlandske landslaget må da være en fordel for romsdalingene?

– Det var ikke noe vanskelig å ha to jobber. Den største forskjellen nå er at jeg slipper å sitte på kveldstid å se TV for å følge med på de nederlandske spillerne jeg hadde på landslaget. Og så får jeg mer tid til å reise hjem til Danmark, sier Thomsen, som kanskje ikke kommer til å reise så mye hjem til flatlandet likevel? Hun stortrives i norsk natur.

– Jeg er ikke noe naturmenneske i utgangspunktet, men det umulig ikke å bli naturmenneske i Molde, med de omgivelse vi har der. Hu hei for noen bjerg! sier 49-åringen.

Så får vi se om naturen og andre ting gjør at Thomsen blir i rosenes by etter at kontrakten utløper neste sommer. Med 15 millioner kroner i støtte over tre år fra Kjell Inge Røkke skal Molde da ha etablert seg som en toppklubb.

Helle Thomsen er som nevnt den eneste hovedtreneren i Rema 1000-ligaen for damer. Det eneste kvinnelige innslaget ellers er Vigdis Holmeset, som er med Henrik Wilhelmsen i Aker.

– Jeg synes alle klubber bør velge den treneren de mener er best for dem, uansett om det er en mann eller kvinne. Det hadde vært kjekt om vi hadde vært flere kvinnelige trenere, men jeg tenker ikke så mye på det. Det har vært sånn i alle år, sier dansken, som også har vært spiller i Norge. Hennes trenerbakgrunn inkluderer også en periode som svensk landslagssjef.

Sjefene for Moldes fremganger har blant andre vært Obaidli-søstrene, men det går en stund før alle tre er på banen samtidig. Anniken (fire A-landskamper) tok korsbåndet i 2017, og i mars i år gjorde rekruttlandslagets Mona det samme. Men når Molde serieåpner borte mot Aker søndag, er i alle fall Anniken og Sherin på plass. Det samme er Thomsen – men denne seiersoppskriften:
– Godt forsvar, kontringer og hurtig angrepsspill. Og så er det viktig å vinne duellene.
Og til slutt blir det bronse?

Seriestarten: Aker-Molde, Bygdøhus søndag kl. 18.00.
Første hjemmekamp: Molde-Follo, Molde Arena lørdag 14.9. kl. 17.30.