Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

SAS_1333 (2).JPG
HOLDER RORET: Håndballpresident Kåre Geir Lio under Håndballtinget 2019. Foto: Svein André Svendsen

Alt peker rett vei

Håndballpresident Kåre Geir Lio leder et forbund som vokser stort, både i økonomi og medlemsmasse.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det 53. Håndballtinget, som ble avholdt i Sandefjord, ble avsluttet søndag ved lunsjtider. Umiddelbart etterpå samlet det nye forbundsstyret seg til sitt første møte, og det er en organisasjon i kraftig vekst og god medvind de er valgt til å lede:

  • De foreløpige tallene viser at 136.799 personer spilte håndball i 2018. Det er en fremgang på rundt 2000 spillere fra året før, og en økning på hele 20.000 siste fem år.
  • Omsetningen var i 2018 på 175 millioner kroner. I 2014 var tallet 125 millioner – en økning på 50 millioner på fem år, med andre ord.
  • I den nylig avsluttede tingperioden gikk Norges Håndballforbund over 12 millioner i pluss totalt (regnskapsårene 2017 og 2018)

– Veldig takknemlig
President Kåre Geir Lio tok over toppvervet i 2015, og er nå valgt til å lede forbundet til 2022. Minst.

– Hva forteller medlemstallene og økonomiveksten deg?

– De tallene sier at det gjøres et fantastisk godt arbeid, både fra klubber, regioner og forbund, fra frivillige, utøvere og profesjonelle. Det er bare å være imponert – og veldig, veldig takknemlig, svarer håndballpresidenten.

Den første sammenkomsten styret hadde søndag ettermiddag, inneholdt for det meste formaliteter, forklarer Lio.

– Kursen stakes ut og stabbesteinene skal tydeliggjøres på det første møtet vårt, som kommer i august. Der vil vi ta med oss alle signaler og alle krav fra tinget og fra strategiplanen.

Årets begeistrer
Delegatene på årets Håndballting beskrev i ulike sammenhenger Kåre Geir Lio som en «samlende figur» som er «tydelig i prioriteringene» – og som evner å både se «de store, strategiske linjene», men også klarer å få «omgjort vedtak til konkrete tiltak».

Valget av president på søndag var derfor en formalitet som endte i taktfast applaus og brede smil.

– Tusen takk for tilliten, sa Lio umiddelbart etterpå.

Det var ikke første gang han fikk mikrofonen for å takke gjennom tinghelga.

– Nå er jeg helt ute av det! sa Lio da han, lettere sjokkert, mottok prisen som «Årets begeistrer» under Håndballens Hederskveld på Scandic Park fredag.

– Noen tror kanskje jeg ikke er forberedt når jeg er forberedt. Men jeg er forberedt når jeg er forberedt. Nå er jeg ikke det. Men gud hjelpe meg så takknemlig jeg er, og jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Jeg tror nesten det er det største jeg har opplevd, sa håndballpresidenten, før han takket alle andre i organisasjonen for samspillet – og sin egen kone Berit for støtten og tålmodigheten.

– Nå er jeg så stolt at jeg kan gå herifra til månen!

Fikk musikerstøtte
Spaserturen til Fru Luna ble i overkant selv for Lio, men noen timer senere – grytidlig lørdag morgen – fant han ut at han måtte på frierferd. Presidenten skulle nemlig adressere Håndballtinget som første post på programmet på lørdag. De fleste som har opplevd Lio i fri dressur vet at han er i sitt ess i slike settinger, men tro ikke at alt handler om improvisasjon.

Inspirert av komiker Nils Ingar Aadnes svært godt mottatte vertskap under festmiddagen fredag kveld, bestemte Lio seg for at også han måtte levere noe som gjorde inntrykk fra scenen. Problemet var at det begynte å bli dårlig med tid.

Men presidenten klarte, via sine kontakter i Sandefjord, å rive et helt band opp fra dynene klokka 06 lørdag morgen. Marit Strømøy, Nils Mathisen og Tom Arne Fossheim kastet innpå lørdagsfrokosten, dro til Scandic og rigget seg for en rekke fartsfylte numre som akkompagnement til Lios innlegg.

Her kom han inn på det som ble et ofte gjentatt mantra til delegatene og alle andre som jobber for håndballidrettens utvikling:

– Vi må alle stille oss fem spørsmål: Fører det vi gjør til at det blir mer aktivitet? At det blir bedre aktivitet? Mer entusiasme? Blir vi flere i håndballen? At noen vil være med lengre? Det er disse fem områdene vi må ha i hodet, i alt vi gjør, sa Lio.

Seks mill. til integrering
Tinghelgen ble avsluttet med allsang. Vidar Sandbecks «Menuett i mai» ble fremført med telemarkingen Kåre Geir Lio som taktholder fra scenen.

– Men vi kunne like gjerne valgt en annen Sandbeck-klassiker: «Pengegaloppen», sa presidenten, som flere ganger i løpet av tinget gikk langt i å love at gode, håndballfremmende prosjekter ute i klubbene har svært gode sjanser for å få støtte fra forbundet.

Så da Region nord på søndag foreslo at det skulle settes av seks millioner kroner for kommende tingperiode til å innføre tiltak for økt integrering i håndballen, var Lios tydelige svar at «de pengene skal vi finne – dette får vi til».

– Et veldig godt initiativ, som jeg gleder meg til å jobbe med, sier Lio.

Ny idrettspresident
Parallellt med den politiske styringen av Håndballforbundet vil Lio bruke de kommende dager, kvelder og «grogrønne mainetter» til å kjempe for at Berit Kjøll blir Norges neste idrettspresident. Idrettstinget velger sitt nye styre på Scandic Lillehammer Hotel i slutten av måneden.

– Vi har fått svært god respons på Berit Kjøll som kandidat de siste ukene, og jeg er absolutt optimist. Berit vil bli en strålende idrettspresident. Hun har rett personlighet, i tillegg til en kolossalt bred erfaring fra ledelse og styrearbeid, sier Lio.

Les mer om Håndballtinget 2019 her