Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20190324-LKS-Solberg,-Sanna-Foto-Vidar-Ruud,-NTB-scanpix.jpg
Sanna Solberg. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Startskudd med trekning

Torsdag går startskuddet for EURO 2020 for kvinner, når trekningen av kvalifiseringen foretas i København.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 14. utgaven av mesterskapet deles mellom Norge og Danmark. I Norge skal det spilles innledende kamper i Trondheim, Norges hovedrundegruppe er lagt til Stavanger og finalespillet foregår i Telenor Arena.

Håndballpresident Kåre Geir Lio og landslagssjef Thorir Hergeirsson er til stede ved trekningen, der Sanna Solberg skal trekke lagene fra seedingsgruppe tre. Totalt fire spillere skal assistere ved trekningen av kvalifiseringsgruppene. De øvrige spillerne er danske Trine Østergaard, svenske Linn Blohm og nederlandske Debbie Bont.

Trekningen foregår i København torsdag kl. 18.00 og kan følges live på EHF EUROs Facebook-side og YouTube.

28 lag er seedet på fire nivåer og skal trekkes i sju grupper à fire lag. Kvalifiseringen starter 25. september og avsluttes i mai 2020. De to beste i hver gruppe kvalifiserer seg til mesterskapet, som spilles i Norge og Danmark 4.–20. desember 2020.

Thorir Hergeirsson forventer at de nasjonene som er sterke nå også vil være det i 2020, men forteller at Spania er i ferd med å bygge opp et nytt lag.

– De skal arrangere VM i 2021. I de to siste mesterskapene har de hatt en relativt ung tropp med mange nye ansikter. De satser veldig og er i utvikling. Det skal bli spennende å følge det spanske laget mot EM i 2020, sier han.

Han trekker også frem medarrangør Danmark, som har vært utenfor medaljekampen en tid. Slovenia har også vært på gang, men det har foreløpig stoppet litt opp.

– Det blir spennende å se om de klarer å ta nye steg fremover, sier Hergeirsson.

For håndballpresidenten blir det noen viktige dager i forbindelse med trekningen, med møter mellom EHF og håndballforbundene i de to arrangørlandene.

– Vi gleder oss til mesterskapet. Det blir en forholdsvis stor del av mesterskapet som er i Norge, og det er veldig moro. Vi er et ambisiøst forbund og håper at de to mesterskapene i 2020 kan bidra til å inspirere klubber, utøvere, supportere og andre interesserte til å oppleve det jeg synes er den flotteste idretten i verden, sier håndballpresident Kåre Geir Lio.

Også i herrenes EM i 2020 spilles det kamper i Norge. I tillegg er Norge en av arrangørene for VM i 2023.

– Hvis det kan inspirere ungdom som kommer i hallene til enten å begynne med eller fortsette med håndball lenge, er det en av hensiktene med å arrangere mesterskapet. Jeg er trygg på den modellen vi har for arrangement, med det sentrale og regionale samarbeidet. Vi bør være like gode til å arrangere og legge til rette som vi er til å spille håndball, sier han.

– Vi har lyst til å gjøre dette på vår gode måte, med entusiasme, sprut og glede! Å arrangere mesterskap er en god trening for organisasjonen. Samarbeidet mellom det profesjonelle apparatet og det frivillige er en egen øvelse i idretten. Her får de frivillige sin store og gode plass og anledning til å bidra til det største av det sportslige, sier Lio.

Arrangørlandene har dominert europeisk håndball siden EHF ble stiftet i 1994. Norge har blitt Europamester hele sju ganger og danskene har tre titler. De to landene har både arrangert VM (1999) og EM (2010) sammen tidligere.

Det er lansert en ny nettside til mesterskapet, der all informasjon om mesterskapet blir å finne.

Mer om Håndballjentene