Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Kia er dobbel EM-sjef

Om et drøyt år kastes EURO 2020 for herrer i gang i Norge, Sverige og Østerrike.

− For første gang i historien skal det arrangeres to store mesterskap på hjemmebane samme år, og det er mye med disse mesterskapene som er annerledes enn tidligere. For herremesterskapet i januar 2020 er det 8 flere land som skal delta. Antall arrangørland har gått fra to til tre, og til sammen er det 24 nasjoner som skal delta, sier generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud.

Stort ansvar

Et vellykket arrangement kommer ikke av seg selv, og krever hard jobbing og stålkontroll – noe Erik Langerud var klar over da han ga prosjektlederansvaret for begge mesterskapene til Kia Haftorn Otnes (39). 

− For oss som arrangør er det viktig at vi har en dedikert og flink person som skal håndtere dette fra NHFs-side. Vi er utrolig heldig som har Kia med på laget. Vi visste hele tiden at Kia ville være en dyktig prosjektleder som ville ta ansvaret på strak arm. Hun har den erfaringen man trenger for å skape god kvalitet i alle ledd på mesterskapene.

Erik Langerud får støtte av seniorrådgiver i NHF, Per Otto Furuseth som jobber tett med Kia i EURO 2020 prosjektet.

− Jeg har stor tillit til at Kia med sin gode arrangements- og mesterskapserfaring har alle muligheter til å lykkes i sin prosjektlederrolle for våre to EURO mesterskap i 2020. Kia stiller med lang erfaring til tross for sin unge alder. Hun har allerede satt spor og vist at hun har teft, er modig, språkmektig og innehar en kraft med stor stå på vilje. Det gir nødvendigvis stor gjennomføringskraft. 

Stålkontroll

Skal man lede store prosjekter i kjent Norges Håndballforbund-stil, kommer man ikke langt om man ikke er villig til å ta i et ekstra tak. Noe Kia har vist i både EURO 2008 og 2010 som ble arrangert i Norge.  

− Det fine med Kia er at hun aldri har vært redd for å bli skitten på fingrene. I det ene øyeblikket snakker hun med presidenten i det spanske håndballforbundet på spansk, og i det neste står hun på alle fire på banen og vasker bort merker fra halldekket. Det er viktig å ta i et tak der det trengs når man skal arrangere store mesterskap. I tillegg har hun stålkontroll og er veldig dedikert i jobben, sier Mette Lislerud i Region Sør.

Tillit skaper engasjement

For at begge mesterskapene skal bli vellykket er det viktig med et godt samarbeid med den lokale organisasjonskomiteen og de frivillige. Men hva innebærer det egentlig å være prosjektleder for et mesterskap?

− Å være prosjektleder for et mesterskap krever koordinering, struktur, en stor dose innsatsvilje og ikke minst tålmodighet til prosesser. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått denne muligheten og at ledelsen i NHF har tillit til meg. Når jeg snakker med kollegaer i inn- og utland om at jeg har tatt på meg å lede mesterskapet i Norge både for kvinner og menn, får jeg ofte tilbakemeldinger som vitner om at det er litt «crazy». Jeg skjønner at oppgaven jeg har påtatt meg er stor, men det ser jeg bare på som en spennende utfordring.

− Litt mer spesifikt så er jeg mellomleddet mellom Det europeiske håndballforbundet og de lokale organisasjonskomiteene i Norge. Mitt ansvar er at alle detaljer EHF krever av en arrangør blir ivaretatt lokalt, i tillegg til å nå de målene vi setter oss internt. Et av målene er selvsagt full hall og en folkefest for publikum, og det er jeg overbevist om at vi skal klare sammen. Før jul presenterte jeg planene for EHF EURO 2020 for kvinner i Norge på en pressekonferanse i Paris. Det var litt nervepirrende, men samtidig spennende, sier Kia Haftorn Otnes.

Hun legger til at for at alle arrangementer skal bli vellykket er man helt avhengig av de frivillige.

− De frivillige er utrolig viktige for at ting skal gå på skinner. Det er de frivillige og den lokale organisasjonskomiteen som er Norges ansikt utad under mesterskapet, avslutter hun.

Det er fortsatt mulig å sikre seg 6-dagers billett og 2-dagers billett til EURO 2020 for Menn.

Billetter kan du kjøpe her.

Fakta om EURO 2020 Menn:

- EM for Menn arrangeres i Østerrike, Sverige og Norge fra 9.-26. januar 2020.

- Innledende runder spilles i Wien og Graz (Østerrike), Trondheim samt Malmø og Göteborg i Sverige. Hovedrunden spilles i Wien (Østerrike) og Malmø (Sverige), mens selve finalehelgen avvikles i Stockholm

 - Første gang det er tre arrangørland.

- Første gang det er 24 nasjoner som skal være med. Tidligere har det kun vært 16.

Fakta EURO 2020 Kvinner:

- EM Kvinner arrangeres i Danmark og Norge 3.-20. desember 2020.

- Innledende runder spilles i Herning (Danmark) og Trondheim. Hovedrundekampene spilles i Stavanger og Herning, mens finalekampene spilles i Telenor Arena i Oslo.

- Det er totalt 16 land som deltar i EM Kvinner 2020.