Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Stine Bredal Oftedal dro Norge i gang mot Sverige. Foto: Kolektiff
Stine Bredal Oftedal dro Norge i gang mot Sverige. Foto: Kolektiff

Norge utklasset Sverige

Håndballjentene fikk 5. plass i EM. I siste kamp ble Sverige feid av banen med 38-29.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

5. plassen er den dårligste plasseringen siden 6. plassen i 2000. 

Ettersom bare semifinalelagene går til VM i Japan neste år, handlet kampen om femteplassen mest om prestisje. Og litt revansj, etter at Sverige slo Norge 31-28 i VM i fjor. Da med strategen Isabelle Gulldén som nimålsscorer.

I kampen om femteplassen måtte svenskene stille uten «Bella». Det så en stund ikke ut til å bety noe. Etter at Norge hadde tatt ledelsen 4-1, ble det igjen problemer med forsvarsspillet, og Sverige kom opp på 10-10.

En time out av Thorir Hergeirsson skapte underverker. Noen spillerbytter og endret holdning gjorde at Norge dro rett opp i 17-10!

- Vi ble bedre skråstilt, var bedre forberedt og vi visste hvor linjespilleren var, oppsummerte TV3s ekspertkommentator Karoline Dyhre Breivang i pausen.

Silje Solberg kom inn for Katrine Lunde etter time out-en og leverte toppspill, men det må legges til at hun hadde helt andre arbeidsforhold enn Lunde.

Emilie Hegh Arntzen, som er nominert blant EMs beste forsvarsspillere, kom også inn og bidro utmerket både i forsvar og angrep.

Med 22-14 til pause var seieren så godt som sikret, og annen omgang ble vunnet med ett mål og 38-29 totalt.  

- Litt skuffelse. Vi skulle gjerne vært i semifinalen i kveld, kommenterte Silje Solberg etter kampen. Hun tok 49 prosent av skuddene og ble kåret til banens beste.

- Jeg er fornøyd med fem av syv kamper. Åpningskampen kostet oss dyrt. Det blir hardt å se resten på TV, oppsummerte Thorir Hergeirsson. Laget reiser hjem lørdag og er for første gang på 18 år ikke med i gullkampen.

Også kaptein Stine Bredal Oftedal sto igjen med blandede følelser.

- Jeg har litt anger for begynnelsen. Vi har vist at vi kan spille så bra at vi burde slåss om medaljene. Dette ble kjipere enn jeg hadde håpet på, selv om jeg er imponert over måten vi har snudd det på. (Norge vant de fire siste kampene med totalt 42 måls margin!) Til neste mesterskap må vi jobbe med å stå tettere sammen i forsvar og stoppe linjespilleren bedre, avsluttet Győr-spilleren på TV3.  

Håndballjentenes neste oppgave blir å vinne to play off-kamper for å komme til VM i Japan neste år. Der vil en eventuell seier gi direkteplass til OL i Tokyo 2020.

Norge hadde følgende EM-resultater: N-Tyskland 32-33, N- Tsjekkia 31-17, N-Romania 23-31, N-Ungarn 38-25, N-Nederland 29-16, N-Spania 33-26, N-Sverige 38-29. 

Semifinalene:

Russland-Romania 28-22

Frankrike-Nederland 27-21

Bronsekamp:

Søndag: Romania-Nederland kl. 14.00

Finale:

Frankrike-Russland kl. 17.30

FAKTA
EM håndball kvinner, kamp om 5. plass
Sverige–Norge 29-38 (14-22)
Accorhotels Arena, Bercy Paris, Frankrike
Tilskuere:  9000
Mål Norge: Veronica Kristiansen 6, Linn Jørum Sulland 5, Stine Bredal Oftedal 4, Henny Ella Reistad 4, Sanna Solberg 4, Camilla Herrem 3, Heidi Løke 2, Malin Aune 2, Kari Brattset 2, Emilie Hegh Arntzen 2, Marit Røsberg Jacobsen 2, Marta Tomac 1, Vilde Mortensen Ingstad 1.
Toppscorer Sverige: Anna Lagerquist 7
Utvisninger: Sverige ingen, Norge 1x2 min.

Kari Brattset. Foto © Kolektiff

Jubel på den norske benken. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix

Norsk timeout. Foto © Kolektiff