Henny Ella Reistad og de norske jentene gjorde jobben mot Spania.

Norsk seier – men «tap»

Håndballjentene slo Spania, og Ungarn slo Romania. Men så glapp Norges semifinaleplass da Tyskland tapte.

Norge måtte slå Spania for å ha muligheten til semifinale i Paris fredag. Etter bare 17 timers pause fra forrige kamp, ble den jobben ble gjort med 33-26. Så vant Ungarn over Romania. Til slutt måtte Tyskland slå Nederland for at Norge skulle komme til semifinale. Men tyskerne spilte sin dårligste kamp i EM og tapte 21-27.

Med seieren over Spania onsdag ettermiddag, forble Norge et monster ikke bare for Nederland, som ikke har vunnet siden 1999, men også for spanjolene. Ikke siden 2003 har Spania slått Norge i et mesterskap. Nederlaget for 15 år siden spolerte forøvrig Norges OL-deltagelse i Athen 2014.

Det var knyttet store forventninger til Norge etter at Nederland havnet under dampveivalsen tirsdag. Det ble feiret med taco sent fredag kveld, men tydeligvis uten hissig krydder. Litt overraskende falt jentene tilbake til de samme forsvarssvakheten som mot Tyskland og Romania.

- Forsvarsspill under enhver kritikk. De er ryggende og ikke taklende, sa en krass TV3-ekspert Geir Oustorp etter første omgang. Da ledet Norge 18-17 takket være godt angrepsspill. Bakover sto hangardørene helt åpne, og da fikk vi se hva et dårlig forsvar betyr for keeperprestasjonene. Silje Solberg tok to av ti før hun ble byttet ut halvveis i første omgang, men bare for å slippe til Katrine Lunde som heller ikke tok flere enn to.

Heldigvis var Stine Bredal Oftedal og Malin Aune på høyt nivå i angrep og scoret tilsammen ti av Norges 18. Det i en omgang hvor Norge også rakk å brenne ti skudd.

- Spania er gode på å bevege seg uten ball, og det måtte vi ha en omgang på å venne oss til, forklarte landslagstrener Thorir Hergeirsson på TV3 etter kampen.

Den analysen og et mer taklingsvillig forsvar gjorde at Norge i løpet av de første 15 minuttene av annen omgang økte til 31-22. Da hadde Emilie Hegh Arntzen et meget bra innhopp, med tre scoringer, seks målgivende og god jobb i midtforsvaret.

- Det var godt å gjøre noe med det vi kunne gjøre noe med. Så får vi håpe på Ungarn, sa Emilie og siktet til Norges skjebnekamp Ungarn-Romania senere på kvelden.

I tillegg til å spille bra selv, fikk Norge i annen omgang god hjelp av rotete spanjoler, som i en periode scoret ett mål på 11 angrep!

Med bedre forsvar greide også Katrine Lunde å heve spillet sitt, men ikke så mye at hun kunne følge opp bestemannspremien fra Nederland-kampen. Mot Spania gikk den til Stine Bredal Oftedal.

Så dro de fleste jentene hjem til hotellet, der noen skulle se skjebnekampen - andre ikke.

Presangen fra Ungarn ble nesten perfekt. Med en fantastisk keeper i Eva Kiss, fra «norskeklubben» Györ, vant Ungarn 31-29 over Romania. Hadde magyarene vunnet med ett mål mer, ville Norge vært direkte i semifinalen. Så nære var vi!

Da Nederland slo Tyskland i den siste kampen, vant de oransje hovedrunden med åtte poeng. Romania, Ungarn og Norge endte alle på seks. I innbyrdes oppgjør mellom disse tre hadde alle slått alle, men Romania hadde best målforskjell og gikk til semifinalen. Det blir en semifinale med bismak. Drøyt åtte minutter før slutt mot Ungarn måtte verdens beste, Cristina Neagu, bæres av banen på båre med en kneskade, trolig røket korsbånd. Tragisk også for Bucuresti, som fra før hadde Amanda Kurtovic ute med korsbåndskade.

For Norge venter kamp mot Sverige om femteplassen fredag klokken 14. Det betyr Norges dårligste EM-plassering siden 2000 da laget ble nummer seks. Men det er viktig å ta femteplassen. Den kan bety noe for OL-seedingen.

Thorir Hergeirsson møtte norsk presse på spillerhotellet kl. 22.20, etter at semifinalen glapp, men ville ikke gi seg inn på noen analyse av hva som har gått galt.

Tilskuere: 1800
Mål Norge: Stine Bredal Oftedal 8, Malin Aune 4, Camilla Herrem 4, Heidi Løke 3, Emilie Hegh Arntzen 3, Henny Ella Reistad 2, Veronica Kristiansen 2, Vilde Mortensen Ingstad 1, Sanna Solberg 1, Linn Jørum Sulland 1, Kari Brattset 1.
Toppscorer Spania: Soledad Lopez Jimines 5.
Utvisninger: Norge 1x2 minutter - Spania 5x2 og ett rødt kort.

20181212-Heidi-Løke.jpgHeidi Løke jubilerte med sin 200. landskamp på bursdagen sin. Foto: © Kolektiff

20181212-Norge-nasjonalsang.jpgFoto: © Kolektiff