Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Henny Ella Reistad fortsetter å imponere. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix
Henny Ella Reistad fortsetter å imponere. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix

Norge fortsatt monsteret

For Nederland er Norge fortsatt monsteret. Og det norske semifinalehåpet lever en dag til.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uten seier mot Norge siden 1999, annonserte den nederlanske stjernen Estevana Polmann på TV 2 at nå skulle de få has på monstret. Men monsteret vokste seg bare større.

Det tok bare drøyt seks minutter før den danske Molde-treneren Helle Thomsen måtte ta sin første time out. Da ledet Norge 4-0. Etter noen bomskudd og tekniske feil fra Norge, hadde Nederland kontakt på 5-7. Så begynte oppvisningen.

Bak et aggressivt forsvar la Katrine Lunde seiersgrunnlaget med 56 prosent redninger i første omgang! Det ga velkjente norske kontringer og velregisserte ankomster. I tillegg fikk vi se fine utspill til Marit Røsberg Jacobsen på høyrekanten, og etter en litt beskjeden EM-innsats så langt, var Esbjerg-spilleren en flyvende hollender på tre av tre før pause. Og to av to etterpå.

Tess Wester sto en storkamp i det nederlandske målet i forrige kamp, men mot Norge var hun mer ikke-noe-tess-Wester. Rett før pause gikk hun og satte seg. Satt gjorde også Nederlands storstjerne Nycke Grott. Hun fikk en liten hjernerystelse i forrige kamp og ble spart til Nederlands viktige kamp mot Tyskland onsdag kveld.

- Vi visste at vi måtte takle og bryte rytmen til nederlenderne. De er ikke så glad i kroppskontakt, men er gode håndballspillere, sa Thorir Hergeirsson til TV3.

Etter å ha ligget under 7-15 til pause, valgte Helle Thomsen å spare noen av sine beste spillere i annen omgang. Hun tenkte på kampen mot Tyskland. Thorir Hergeirsson derimot valgte å kjøre med mange av sine beste til det gjensto kvarteret. Da var det ingen tvil om hvor seieren skulle havne, og mot en gjeng med tresko kunne Norge cruise inn til 29-16.

Katrine Lunde fikk bestemannspremien etter en redningsprosent på 48.

- Ikke noe er bedre enn å stå bak et aktivt forsvar. Det var mye god energi. Vi vet at Nederland frykter oss, og da var det bare å bygge opp under det, sa keeperveteranen.

Silje Solberg overtok de siste syv minuttene og fortsatte der Lunde slapp.

Også 19-åringen Henny Reistad fortsetter å imponere. Det er nesten for sent å kalle henne talent. Hun er stjerne allerede.  

Tidligere på kvelden spilte Spania mot Romania i en kamp som så ut som to J10-lag i sin aller første kamp, hva gjaldt tekniske feil. I første omgang var det flere feil enn scoringer! Romania lå under 10-12 til pause, men utnyttet at Spania gjorde like mange tekniske feil i annen omgang (totalt 20!) og vant 27-25.
Norges oppgave onsdag i siste kamp i hovedrunden blir å slå Spania. Utfallet i de andre kampene kan gi mange scenarier - også at fem lag ender på seks poeng. Da blir det innbyrdes oppgjør mellom dem som avgjør. Bare Spania er helt ute av semifinalekampen. Nå er poengstillingen: Nederland 6, Romania 6, Tyskland 4, Ungarn 4, Norge 4.
Onsdagens kamper:
Spania-Norge kl. 15.45
Ungarn-Romania kl. 18.00
Nederland-Tyskland kl. 21.00
FAKTA
EM kvinner, hovedrunden
Nederland-Norge 16-29 (9-15)
Palais de sports Jean Weille, Nancy, Frankrike
2000 tilskuere
Målscorere Norge: Marit Røsberg Jacobsen 5, Henny Reistad 4, Stine Bredal Oftedal 4, Malin Aune 4, Sanna Solberg 3, Veronica Kristiansen 2. Kari Brattset 2, Camilla Herrem 2, Emilie Hegh Arntzen 2, Heidi Løke 1.
Toppscorer Nederland: Estevana Polmann 4.
Utvisninger: Norge 3x2 minutter, Nederland ingen.

Katrine Lunde. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix

Norsk jubel på benken. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix

Stine Bredal Oftedal. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix