Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20181229-NM-Elverum-jubel.jpg
Elverum hadde tapt sine to siste NM-finaler, men mot Halden var det ingen tvil om hvor kongepokalen ville havne.
Foto: Svein André Svendsen/NHF

Ni års tørke er over

Det er ni år siden Elverum tok NM-gull. Det blir neppe ni år til det neste. Halden fikk grundig bank.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er spesielt å vinne den siste NM-finalen jeg spiller. Jeg hadde vunnet bare en av fire. Nå har jeg to av fem. Det høres bedre ut, sa Elverum-keeper Morten Nergaard etter 30-22 over Halden Topphåndball (HTH). Han var som den eneste elverumsingen med på gullet også i 2009 (DHK), men i 2012 (Fyllingen) og 2016 (Haslum) ble det tap. Elverum tapte forøvrig også i 1962, 1963, 1965 og i 2008, men ligner nå veldig på en klubb som kan vinne mye i årene fremover.

Nergaard hadde sin store andel i kongepokalen og seierssjekken på 75.000 kroner fra NHF. Mens utespillerne famlet og rotet litt i starten, begynte keeperveteranen med å ta de tre første skuddene. Og han tok ganske mye resten av kampen også. Faktisk halvparten!

Finaledebutant Halden startet godt i forsvar og fulgte med til 5-5. Deretter dro Elverum fra og fikk 14-10 til pause - i en NM-finale som inneholdt noe så sjeldent som en brødreduell: Haldens Sander Wennberg Linderud (på utlån fra Elverum) mot broder Didrik.

- Vi fikk ikke godt nok betalt for det forsvarsspillet vi startet med. Det ble for mange bom på mål og for mange treff på keeper, oppsummerte Haldens Trym Bilov-Olsen, som var på jakt etter sitt tredje NM-gull. Tidligere har han vunnet med Runar og Fyllingen.

Men utover i annen omgang ble det klart at Bilov-Olsen kom til å få en sølvmedalje fra statsminister Erna Solberg og håndballpresident Kåre Geir Lio. Elverum var aldri mindre enn fem mål foran, selv om også Haldens Dragan Kondic vartet opp med mange gode redninger.

- Vi visste at vi måtte ha en optimal dag for å slå Elverum, men med så mange skuddbom kan du si at det hadde vi ikke. I tillegg var Nergaard bra. Men vi kjempet og gjorde så godt vi kunne, etter å ha hatt tre mann ute med langtidsskade. Det er bare å erkjenne at vi møtte et bedre lag, sa trener for "Ulvene", Jan Thomas Lauritzen.

Ulven tilhører også Hedmark - og det var der de høyeste hylene kunne høres utover kvelden.  

FAKTA
NM-finale menn, Spektrum
Elverum-Halden Topphåndball 30-22 (14-10)
6406 tilskuere

Mål Elverum: Lukas Sandell 6, Tine Poklar 6, Magnus Fredriksen 4, Alexander Westby 4, Thrainn Orri Jonsson 4, Didrik Wennberg Linderud 2, Sigvaldi Gudjonsson 2, Simen Holand Pettersen 1, Endre Langaas 1.
Mål Halden: Kristian Stranden 5, Gabriel Setterblom 4, Thomas Solstad 4, Hans Fredrik Cordt-Hansen 3, William Nilsen-Nygaard 2, Trym Bilov-Olsen 2, Sander Thorbjørnsen 1, Sander Wennberg Linderud.
Utvisninger: Elverum 2x2 - Halden 5x2.   

Mer om NM-finalene

20181229-NM-Elverum-02.jpg
Foto: Paul Fekjær

20181229-NM-Elverum-05.jpgMorten Nergaard. Foto: Svein André Svendsen/NHF

20181229-NM-Elverum-06.jpgMagnus Fredriksen. Foto: Svein André Svendsen/NHF

20181229-NM-Elverum-07.jpgLukas Sandell. Foto: Svein André Svendsen/NHF

20181229-NM-Elverum-08.jpgFoto: Svein André Svendsen/NHF

20181229-NM-Elverum-09.jpgMichael Apelgren. Foto: Svein André Svendsen/NHF

20181229-NM-Halden-1.jpgTrym Bilov-Olsen. Foto: Svein André Svendsen/NHF

20181229-NM-Halden-2.jpgFoto: Svein André Svendsen/NHF