Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Foto: Vipers Kristiansand

Utdanning lønner seg

Trenere som tar utdanning har suksess med lagene de trener og får nye spennende jobber.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

For kort tid siden kom beskjeden om at Endre Fintland (bildet) går fra å være assistent i Våg Vipers til å bli ny hovedtrener for Oppsal damer. Felles for ham - og mange andre med nye jobber og opprykk på CV`en denne våren – er at de alle går trener 3.

På Topphåndballseminaret i juni skal Norges Håndballforbund autorisere over 50 kvinner og menn som nye trener 3. Denne våren har en lang rekke av dem opplevd suksess med opprykk med lagene de trener, og flere av dem har fått nye jobber i topphåndballen.

Nå skyldes nok det flere faktorer enn at treneren har utdannet seg til trener 3, men at utdanning lønner seg – er det neppe noen tvil om. Sjekk bare denne listen;

Endre Fintland er nevnt. Han flytter fra Kristiansand til Oslo for å ta fatt på sin første hovedtrenerjobb i eliteserien.

- Utdanning gjennom håndballforbundet har absolutt hatt betydning for min trenerkarriere, sier Endre Fintland, og fortsetter; Jeg har tatt trener 1, 2 og 3 pluss instruktørutdannelse. I tillegg til det vi lærer knytter man nettverk og kontakter. Vi som går på trener 3 lærer mye av hverandre også, forteller Fintland.

I Skien er unge fremadstormende Christoffer Martinussen ansatt som ny hovedtrener for damelaget til Gjerpen. Det er også hans første treneroppgave på dette nivået.

Vegard Saua går fra assistentjobb i Drammen til å bli nye hovedtrener for Stabæks damelag i 1. divisjon. Også for Saua blir dette debuten som sjef i topphåndballen.

Zarko Pejovic avslutter etter flere år på Tynset med herrelaget i 2. divisjon og er ansatt som spillerutvikler og assistenttrener i Falk Horten herrer.

Erik Nydegger er ansatt som ny hovedtrener for damelaget til Viking TIF i kvinner 1. divisjon.

Et steg opp på karrierestigen gjør også Ane Mallberg. Hun har vært rekruttrener i Aker, men blir nå assistenten til Daniel Birkelund i Rælingen.

Hennes makker i Aker, Mats Julius Haakestad blir assistent for nevnte Saua i Stabæk.

I tillegg til suksess på jobbfronten har en rekke av dette kullets trener 3-kandidater lyktes godt med sine lag denne sesongen. Listen over opprykk er relativt lang.

Robin Rosander Haugsgjerd trente de unge Nærbø-guttene til eliteserien. NM-gull i gutter 20 ble det også.

Siri Humborstad, Jan Erik Wiedemann og Kent-Harry Søberg har bidratt til at henholdsvis Kongsvinger, Melhus/Gimse og HK-72 Sande har rykket på fra tredje til 2. divisjon.

Like viktig for Forus og Gausel er det at Thomas Edland har trent dem fra sjette til 4. divisjon på to år. Nå er planene klare for avansement til 3. divisjon.

Til sist tar vi med at «bergenserne» Morten Haugstvedt og Jørn Arntzen er i kvalifisering om opprykk til 1. divisjon med henholdsvis Gneist damer og Bjørnar herrer.

Konklusjonen er klar: Utdanning lønner seg.

Les mer om utdanning i håndball

Teksten er skrevet av utdanningsansvarlig i NHF, Jan-Ivar Lorentzen