Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Bente Aksnes. Foto: Svein André Svendsen/NHF
Bente Aksnes. Foto: Svein André Svendsen/NHF
Foto: Svein André Svendsen/NHF

Norske forslag vedtatt

Norges Håndballforbund har fått gjennomslag for tre forslag i løpet av de to siste IHF-kongressene.

To nye norske forslag fikk gjennomslag under den nylige avsluttede IHF-kongressen i Antalya i Tyrkia, der håndballpresident Kåre Geir Lio deltok sammen med visepresidentene Ole R. Jørstad og Bente Aksnes.

I tillegg til de norske forslagene som ble vedtatt, ble Gro Hammerseng-Edin bekreftet som leder for utøverkommisjonen. Hun ble valgt under OL i Rio 2016.

Den norske delegasjonen jublet da det norske forslaget om at begge kjønn heretter skal være representert i alle komitéer og styrer fikk gjennomslag.

Bente Aksnes opplevde kongressen som selvstendig, ettersom flere forslag fikk gjennomslag mot styrets anbefaling. Det var bred deltakelse fra hele verden, flere kvinner enn tidligere og enkelte yngre deltakere også, om enn ikke mange.

– Kongressen er viktig for relasjons- og nettverksbygging. Veldig mange tar kontakt med oss og er imponert over det Norge gjør og ønsker samarbeid om ulike prosjekter. Vi får mange innspill som vi tar med oss hjem, forteller hun.

Det andre norske forslaget som gikk gjennom gjelder utprøving av nye regler.

– Vi foreslo at minimum tre nasjoner på ulike sportslig nivå skal ha testet ut foreslåtte nye regler i minst en sesong før effektuering. Dette vil sikre at man tar stilling til hvilke konsekvenser og effekter en regelendring medfører.  Vi mener det er viktig at de som utøver idretten vår både får mene noe om denne type endringer og samtidig opplever forutsigbarhet knyttet til selve kampen, i sine forberedelser frem mot mesterskap, sier hun. 

Styret innstilte ikke for noen av de to norske forslagene på kongressen, men de fikk likevel flertall.

– IHF-presidenten overlot til leder av IHFs dommerkomité, spanske Ramon Gallego å begrunne hvorfor de ikke syntes dette var en god idé. Gallego ga imidlertid uttrykk for at hvis kongressen ønsket å endre statutten, så var det ikke noe problem å få det til. Denne indirekte støtten bidro til at vi fikk mer enn to tredels flertall også ved denne avstemningen – noe vi er strålende fornøyd med og glade for, sier Aksnes.

Kongressen ledes av presidenten, og den norske delegasjonens refleksjon var hvor mye ryddigere det er med ordstyrere, slik vi har på vårt eget håndballting. Som et resultat av dette har Ole R. Jørstad foreslått for EHF å endre til gjennomføring med to ordstyrere, slik vi har det i Norge. 

I tillegg til kongressen rakk den norske delegasjonen å være med på flere møter under tiden i Tyrkia.