Annonse:
20240403 Maskot Gjensidige 4.4
Annonse:
20240403 Maskot Gjensidige 4.4

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20161229_Larsen,-Tonje-utsnitt_900.jpg
Tonje Larsen har en lang fartstid som spiller. Hun har også fått Håndballstatuetten. Foto: Svein André Svendsen/NHF

44 nye topptrenere

Det siste året har 44 trenere fullført den høyeste trenerutdannelsen og er godkjent som EHF Master Coach.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere landslagsspiller Tonje Larsen er en av 5 kvinner blant de 44 trenerne som har fullført utdannelsen. Etter drøyt 20 sesonger som spiller på toppnivå trener hun nå Flint i 2. divisjon. Hun har tidligere vært assistent-trener i Larvik i to år og trent Larvik Turn i 2. divisjon sammen med Lene Rantala. Hun synes trenerkurset var spennende.

– Hele prosessen var fin. Det var som et dypdykk i trenervirksomheten min. Vi måtte tenke gjennom en del ting i forhold til hvordan du er som trener og hvordan du ønsker å være. Vi skulle skrive en oppgave om trenerfilosofi. Jeg tenkte på trenere jeg har hatt som spiller, kanskje var det noe av det jeg har lyst til å føre videre, sier hun.

Utveksle erfaringer

Tonje Larsen synes også det var veldig artig å møte andre trenere, bli bedre kjent og utveksle erfaringer. Med sin lange fartstid som spiller synes hun blant annet det var interessant å snakke med trenere med en lang trenerkarrière bak seg.

– Jeg trives som trener og liker å inspirere unge utøvere. Jeg ønsker at flere kan få den gleden av håndballen som jeg har hatt. Nå skaffer jeg meg erfaring i Flint, så får vi se hva som skjer senere, sier Larsen.

Norges Håndballforbund krever fra og med inneværende sesong at man skal ha Trener 4-utdannelse for å være elitetrener i Norge. I 1. divisjon må trenerne fra neste sesong ha minimum Trener 3-utdannelse.

– Det var veldig mange elitetrenere og trenere for landslag og yngre landslag som ikke hadde Trener 4, så det ble lagt et spesialløp for å få gjennom så mange som mulig, forteller Jan-Ivar Lorentzen. Han er nyansatt utdanningsansvarlig i Norges Håndballforbund.

Aldri så mange samtidig

Det har aldri vært utdannet så mange trenere samtidig tidligere. Mange kjente håndballpersonligheter i Norge deltok. Tidligere har til sammen 11 tatt den høyeste utdannelsen, blant annet Thorir Hergeirsson. De fleste i denne runden fullførte Trener 3 i fjor og har tatt Trener 4 det siste året.

– Dette er veldig positivt. Nå er det mange trenere som sitter med topp utdannelse og kunnskap, sier Lorentzen.

44 trenere har fullført Trener 4-utdanningen. Disse kan dermed også kalle seg EHF master coach. De aller fleste har også oversatt sine to analyseoppgaver i utdanningen til engelsk for å få Pro License fra EHF.

Nye krav fra EHF

Fra 2020/21 blir det et krav fra EHF at trenere for lag i alle EHFs turneringer for klubb- og landslag har Pro License. Trener 4 og EHF master coach er varige titler, men Pro License må fornyes før det har gått fire år.

Dette er trenerne som har gått gjennom Trener 4-utdannelsen det siste året og er EHF Master Coach: Andreas Berntsen, Anstein Engravslia, Arne Senstad, Axel Stefansson, Bjørn Almåsbak, Børge Brown, Børge Lund, Christer Karlsson, Christian Berge, Christian T. Bjørndal, Eirik Haugdal, Erlend Lyssand, Fredrik Ruud, Geir Tore Leira, Glenn Solberg, Jeanette Nilsen, Joar Gjerde, Johnny Jensen, Jonas Wille, Jørgen Laug, Kenneth Gabrielsen, Kim Næss, Lene Rantala, Marinko Kurtović, Markus Rossavik, Mia Hermansson Högdahl, Michael Apelgren, Michael O'Sullivan, Morten Larsen, Pål Cappelen, Raymond Hamar, Rune Haugseng, Sten Stockfleth, Stian Bjermeland, Stian Gomo Nilsen, Thomas Sigolsen, Tom-Eirik Skarpsno, Tonje Larsen, Tor Odvar Moen, Tore Helgesen, Tore Johannessen, Trine Haltvik, Valery Putans, Valter Perisa.