Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20170730-Jørum-Kleven-01.jpg
Foto: Stephane Pillaud

– Enorm anerkjennelse

Lars Jørum og Håvard Kleven fikk gode skussmål etter at de dømte finalen i junior-VM for menn i Algerie i sommer.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det var en enorm anerkjennelse å bli tildelt finalen, sier de to.

Håvard Kleven forteller at førsteomgangen i finalen ble et antiklimaks. Den foregikk veldig rolig både fra Spania og Danmark, men det skulle ta seg opp mot slutten av kampen.

– Det var veldig fair håndball og vi hadde god kommunikasjon med spillerne. Spania ledet til pause, men det jevnet seg fort ut. De siste ti minuttene av andreomgang var intense, med høyt tempo og mange situasjoner foran 8 000 tilskuere. I sluttsekundene utliknet Spania, danskene tok et raskt avkast og kastet ballen mot et tomt spansk mål, forteller han.

En av de spanske forsvarsspillerne stoppet ballen innenfor seksmeteren, og nordmennene blåste sjumeter. Både avkastet og sjumeter-situasjonen skapte naturlig nok umiddelbare reaksjoner hos spillerne, men begge lags trenere var godt fornøyd etter kampen. 

– Den spanske målvakten roet lagkameratene og sa det ikke var noe tvil om sjumeteren. Deretter gikk han i mål og reddet skuddet, før Spania trakk det lengste strået i ekstraomgangene. Det var moro når man får det høyest hengende oppdraget i en turnering at man også lander med begge bena på bakken og kan være fornøyd med egen innsats, sier Kleven.

Dommerne fikk gode tilbakemeldinger i mesterskapet fra Ramón Gallego, som var dommeransvarlig.

(artikkelen fortsetter etter bildet)20170730-Jørum-Kleven-02.jpg
Foto: Stephane Pillaud


Foto: Stephane Pillaud– Det er en lang vei som har ført oss til mesterskap i det hele tatt. Vi dømte i VM for kvinner i fjor sommer, vårt første IHF-mesterskap. Det var mye læring i det. Vi dømte en kvartfinale, men var ikke veldig fornøyd da vi kom hjem etter mesterskapet. Vi har jobbet veldig tett med Svein Olav Øie gjennom hele sesongen og har vært tydelige på at mesterskapet i sommer var en av våre definitive målsettinger.

De hadde jobbet målrettet inn mot mesterskapet, og da de ble nominert til å dømme var de opptatt av å vise en bedre side av seg enn det de fikk vist i fjor.

– Vi forberedte oss godt og fikk et afrikansk nabooppgjør i første kamp, Algerie mot Marokko med 7 000 tilskuere i hallen. Vi var veldig bevisst på inngangen til mesterskapet og lykkes godt i en tøff, men fair spilt kamp. De ga oss en selvtillitsboost og en motivasjon foran resten av mesterskapet.

IHF er veldig opptatt av ikke å annonsere nominasjoner før tidligst sent på kvelden før kamp, og selv om dommerparet underveis fikk gode tilbakemeldinger og ble trukket frem fordi de hadde løst situasjoner på en god måte, fikk de ingen signaler på at de skulle bli tildelt finalen før kvelden før.

For neste sesong har duoen mål om å dømme flere kamper i herrenes Champions League.

– Vi håper at EHF legger merke til at vi fikk finalen i junior-VM, som IHF arrangerer, og gir oss flere kamper i den største klubbturneringen. Deretter vil vårt soleklare mål i forhold til IHF være å ta et steg opp fra junior-VM og få dømme i herre-VM i januar 2019. Det var også beskjeden vi fikk med oss hjem fra Algerie.

20170730-Jørum-Kleven-03.jpg
Foto: Stephane Pillaud