Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Satser som dommere

To kvinnelige dommere med minoritetsbakgrunn satser på dommergjerningen.

– Neda Rahimizadeh og Rubicca Nagalingam fra Vestli kan gjøre det meget godt fremover, hvis det legges til rette på flere områder, sier dommeransvarlig Ove Olsen i Norges Håndballforbund.

– Vi har alltid hørt at siden vi er jenter og skal dømme gutte- og herrekamper, starter vi alltid i minus. Vi må jobbe ekstra mye for å få respekt for å kunne lede en kamp slik vi vil. Vi har blitt møtt med noen holdninger, men har som oftest klart å løse det, forteller Neda Rahimizadeh.

Hun forteller at de bruker utfordringene som motivasjon for å bli bedre. De har aldri vurdert å slutte fordi det har vært sinte trenere eller herrespillere. Hun synes det er synd at de møter slike holdninger, men at det er slik det er.

Rubiccas opprinnelse er fra Sri Lanka, mens Nedas opprinnelse er fra Iran. Begge er 20 år og født i Norge.

– Vi er begge veldig motiverte og har snakket om at vi har lyst til å bli gode og komme til toppen. Når man studerer har man lyst til å få en sekser. Man får det man får, men man satser jo på det beste, sier Nagalingam.

De to Vestli-dommerne fant fort sammen som makkere og begynte å dømme sammen for fire år siden. Rubicca Nagalingam har vært i Forsvaret, noe som har ført til at de ikke dømte fra januar til september i fjor.

– Fra september har vi dømt en gang i måneden for å holde det ved like, sier hun.

Til sommeren er hun ferdig, så fra neste sesong er de i gang med dømmingen igjen. Da skal hun studere økonomi på Høyskolen i Oslo.

Neda studerer statsvitenskap i Oslo, der hun har startet på et fem års utdanningsløp.

De to har hatt en bratt kurve fra de ble oppdaget til de fikk tett observasjon og coach. Selv med den lange pausen har de ikke falt, men holdt nivået og kanskje til og med blitt litt bedre. Hittil har de dømt opp til og med 2. divisjon kvinner og menn. I aldersbestemte turneringer dømte allerede for to år siden finalen i Postenserien for 14-åringene og i grensemesterskapet.

Det neste målet er å dømme i 1. divisjon, forteller de.