Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

På årets Håndballforum på Hell ble Jan Erik Lindgaard fra Sandnessjøen IL kåret til "Årets dommerkontakt".
På årets Håndballforum på Hell ble Jan Erik Lindgaard fra Sandnessjøen IL kåret til "Årets dommerkontakt".

Dommerkontakt

Som dommerkontakt er den viktigste oppgaven at du fungerer som klubbens bindeledd mellom dommer og klubb, samt mellom klubb og region.

Alle klubber skal ha minst én dommerkontakt, men vi oppfordrer klubber til å skaffe og registrere flere. Klubbene må gjerne rekruttere erfarne dommere til oppgaven som dommerkontakt. Det er viktig at personen som blir dommerkontakt kan gjøre en god jobb som organisator, og som informasjonsbringer mellom region, klubb og dommer.

Dommerkontakten må være registrert i SportsAdmin (SA) med funksjonen dommerkontakt.

Unge og uerfarne dommere har kanskje spørsmål de ikke tør å kontakte regionen med. Hvordan melde ifra sperredatoer eller hvordan melde om sykdom?

Nedenfor har vi listet opp noen av de viktigste oppgavene du som dommerkontakt gjør i samarbeid med dine dommere.

Lykke til med dommerarbeidet i din klubb.

Dommere er ofte aktive på flere områder. De både trener og spiller på et lag i klubben, de har andre aktiviteter som krever sitt, og har dermed ikke tid til å dømme håndball hver uke eller hver helg. Denne informasjonen har ikke regionskontoret, og det er viktig for regionen at dommerne registrerer sine sperrer via TurneringsAdmin (TA).

I TA kan dommerne registrere datoer de er forhindret fra å dømme, hvilke lag de spiller for og antilag. Dette gjøres ved å gå inn på "Min dommerprofil", og deretter "Beramming". Dommere får ikke dommeroppdrag samtidig som laget de spiller for har kamp.

På Min Idrett skal dommerne i tillegg legge inn oppdaterte personlige opplysninger som adresse, mail og telefonnummer. Kontonummer må legges inn i TA.

Vi forventer at aktive dommere tillater publisering av personlig info som mobil og e-post. Dette for at klubbene kan få kontakt med dem ved eventuelle endringer.

Dommere vil til enhver tid har tilgang til sine kamper via TurneringsAdmin. Det ligger også en snarvei til nettbasert dommerdagbok via våre nettsider.

Vi anbefaler alle dommere å laste ned MinHåndball-appen til mobil eller nettbrett. Denne appen gir oversikt over dommeroppdrag, kampinformasjon, veibeskrivelse til hallen.

Vær oppmerksom på at man som dommer må logge på sin profil i appen for å få opp dommeroppdrag. Det er mulig å synkronisere kalederen din i MinIdrett med kalenderen på telefon.

 

Uforutsette ting kan oppstå og det er viktig at dommere tidlig læres opp til å gi beskjed i god tid. Gjør det til en vane for dine dommere og ofte sjekke dommerdagboka i MinHåndball-appen eller TurneringsAdmin.

Det er viktig at dommere planlegger for uker fremover, og det forventes at de har kontroll på når de har anledning til å dømme og ikke. Oppstår det kollisjoner, skal dommere ta kontakt med deg som dommerkontakt. Din oppgave blir da og sjekke om andre dommere i klubben kan overta disse kampene.

Forfall til kamp under 10 dager

Er det mindre enn 10 dager til kampstart må dommer ordne erstatter selv. Forfall som kommer innenfor de 10 dagene, som skyldes dårlig planlegging, kampkollisjon med terminfestet seriekamp (som spiller) er ikke å regne som godkjent forfall. Disse kampene er det klubbens ansvar å finne dommere til.

Akutt sykdom eller skader kan oppstå nærmere kampstart enn de 10 nevnte dagene. Vi ber da deg som dommerkontakt om fortsatt å forsøke å finne andre dommere i klubben. Har du ingen, kontakter du oppsettsmedarbeider i din sone enten pr. telefon eller e-post.

Se oversikten over våre soneteam her.

Utviklingen til den enkelte dommer er avhengig av å få kamper på riktig nivå, oppfølging fra dommereutviklere under kamp, kurs og utdanning. Norges Håndballforbunds dommerutdanning er delt inn i fire nivå. I NHF Region Nord har vi utdanningsfordeling på kurs, der kurskostnadene fordeles mellom alle regionens klubber uavhengig antall påmeldte pr. klubb.

NHFs dommerutdanning:

 • Dommer barnehåndball
  Kurset har som mål å gi deltakerne en verdibasert innføring i ideen bak barnehåndballen og det å veilede unge utøvere i sine første møter med håndballen. Forstå betydningen av god kommunikasjon samt skape forståelse for bruken av de tilpassede spillereglene. Dommer barnehåndball består av en e-læringsmodul, samt praksis i hall med instruktør.

  Kan dømme følgende klasser etter endt kurs: Mini og J/G 10-11

 • Dommer 1
  Dommerne skal tilegne seg kunnskap om kampledelse av yngre aldersklasser hvor det spilles på full bane og hvor spillet stort sett foregår etter det ordinære regelverket. Dommer 1 består av to e-læringsmoduler og to moduler i henholdsvis i klasserom og hall.

  Kan dømme følgende klasser etter endt kurs: J/G 12-14

 • Dommer 2
  Dommerne skal videreutdannes for økt kunnskap og forståelse for spillet, fordypning i eksisterende kunnskaper i bruk av regler, samarbeid og kommunikasjon med spillets aktører.

  Kan dømme følgende klasser etter endt kurs: J/G 15-18, 4. og 5. divisjon

 • Dommer 3
  Dommerne skal videreføre kunnskapen for å være kampleder for 2. og 3. divisjon, samt i NHFs yngre mesterskap/serier. Bevisstgjøring rundt kamplederfunksjonen og hva som kreves av forberedelser og etterarbeid.

  Kan dømme følgende klasser etter endt kurs: 2. og 3. divisjon, samt NHFs yngre mesterskap/serier.

Hvordan melde seg på kurs?

Dommerne kan via sin profil på MinIdrett melde seg på kurs, på samme side kan de melde seg av om de er forhindret i å delta. Oversikten over planlagte kurs i regionen finner du her.

Spillere er alle avhengige av et lag med et sunt og godt miljø for at de som enkeltspillere skal trives, fungere og utvikle seg over tid. Denne typen miljøer er det viktig at du som dommerkontakt er en bidragsyter til å lage også for klubbens dommere. Dommere som trives i en klubb, opplever tilhørighet og opplever utvikling vil gjerne fortsette lenger enn de som føler seg "alene" og overlatt til seg selv. Er dere få dommere i din klubb, ta gjerne kontakt med naboklubbens dommerkontakt, og se om dere kan finne på miljøskapende tiltak sammen.

Viktige datoer for dommerkontakten:

1. april: Dommerpåmeldingen åpner
Det er viktig at du som dommerkontakt tar en prat med alle dine dommere og spør hvem som ønsker å dømme videre. Dette er viktig jobb før du melder dem på i TurneringsAdmin (TA)

15. april: Dommerkontaktrapport
Sendes på e-post til dommeransvarlig i NHF Region Nord etter endt sesong (15.04.2021). Trykk her for å laste ned mal.

30. april: Siste frist for dommerpåmelding

1. juni: Siste frist for dommere til å akseptere dommerpåmeldingen
Dommere aksepterer dommerpåmeldingen inne på sin profil i TurneringsAdmin (TA), under fanen "Påmeldinger". Min Idrett bruker dommerne selv også til å oppdatere personlige opplysninger. Primær e-post og primær mobil MÅ være riktig og til den respektive. Husk at feltet "publisert på internett" er avhuket.  

Medio august: Sesongstart

 • Dommermøte i klubb før sesongstart.
 • Påmelding til kurs før sesongstart.
 • Informere og oppfordre klubbens dommere til deltakelse på regionens dommermøte.
 • Påse at dommerne har vært innom TurneringsAdmin og lagt inn sperredatoer, haller de kan dømme i og hvilket lag de spiller for. Spesielt sperredatoer må dommerne minnes på å legge inn gjennom hele sesongen. 

Medio august - oktober: Dommeroppsettene publiseres kontinuerlig
Dommeroppsettene for de ulike serie blir først publisert i denne tidsperioden, og publiseres kontinuerlig gjennom sesongen. Dobbeltsjekk at alle dommere er klar over sine kamper. Husk også og oppfordre klubbens dommere til å delta på regionens dommerkurs.

Medio desember: Dommerkvote
Skaffe seg oversikt over antall dømte kamper pr. dommer, slik at alle dommerne når dommerkvoten.

Medio mars: Planlegge neste sesong
Som dommerkontakt bør du i mars ha et bilde av hvem som fortsetter neste sesong. Bearbeide eksisterende og skaffe nye dommere ved behov.

Se "Håndballårets årshjul" for datoer på regionens arrangement og andre frister.

 • Beholde eksisterende og rekruttere nye dommere. Denne jobben bør forankres i styret med instrukser som gjennomføres hver sesong.
 • Hjelpe de unge dommerne med pålogging til TA for å oppdatere sperrer og halltilgjengelighet.
 • Det er klubbens jobb å beramme dommere på kamper til og med J/G 11 år, på de kampene klubben står som arangør for. Dommere med utdanningen "Dommere Barnehåndball" er å foretrekke, da de er utdannet til dette nivået og bør ha erfaringen fra denne typen kamper.
 • Nyutdannede dommere bør følges opp i de første kampene etter endt kurs. Frafall blant unge dommere skyldes mangel på oppfølging.
 • Når klubbens dommere ønsker seg større utfordringer kan dette formidles til sonens oppsettsmedarbeider og regionskontoret.
 • Utfylling av dommerregninger må gjennomgås for klubbens dommere.
 • Det er viktig at det etableres et dommermiljø i klubben på lik linje med de spillende lagene, også når det gjelder drakter og utstyr.
 • Dommere bør få mulighet til å dømme på trening og i treningskamper.
 • Dommerprestasjoner bør vektlegges internt på samme måte som resultater som oppnås av de spillende lag. Årsmøter, oppslagstavle, klubbavis, web-side og lokalpresse må benyttes der det er tilgang på dette.