Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Forvirring rundt benken med feil innbytte og feil bestrafning. Delegat-mat for Øyvind Togstad. Med ryggen til, Barcelona-trener Xavi Pasqual Fuertes. (FOTO: Skjermdump Viasport)
Forvirring rundt benken med feil innbytte og feil bestrafning. Delegat-mat for Øyvind Togstad. Med ryggen til, Barcelona-trener Xavi Pasqual Fuertes. (FOTO: Skjermdump Viasport)

Fokusert og rakrygget

- Jeg skal hilse og si at det ble mye å rydde opp i, både i semifinalen og bronsefinalen.

Det sier Øyvind Togstad etter helgens sluttkamper i herrenes Champions League. Til Köln dro Region Nord sin styreleder ned i visshet om at han skulle sitte «på bordet» i semifinalekampen mellom Barcelona og Vardar. Han fikk også oppgaven i bronsefinalen mellom spanjolene og Kielce.

Øyvind Togstad klar for sin debut som delegat under klubbhåndballens største begivenhet, Final4 i Champions League. På andre siden av bordet den andre delegaten, franskmannen Robert Dujardin.


Delegatene som sitter i sekretariatene under håndballkamper får gjerne ikke mye god kred. I enkelte sammenhenger får de både kommentarer og kallenavn som ikke er spesielt «vennligsinnede».

Men det er lett å glemme at delegatene har veldig viktige oppgaver for å se til at alt går riktig for seg. 

- Om man ikke har sterkt fokus på oppgavene og ha ryggrad til å gå inn og rydde opp når det trengs, vel, da kan man gjerne finne seg noe annet å bruke tid på, sier delegat Togstad og legger til: 

- Final4, for meg var dette en kjempeartig opplevelse; med 20 000 på tribunene og det trykket som det medfører, da skal man b..... følge med for at det ikke skjer noen formelle feil. Å være nervøs kan man i alle fall ikke være, og første bud, det er at man kan reglene!

 

Kok ved Barcelona-benken i bronsefinalen. Dommer og Barca-sjef Fuertes er absolutt ikke enig. Togstad må rydde opp.


Øyvind Togstad er utvilsomt rett mann til en slik jobb. Og han fikk god bruk både for inngående regelkunnskap, rak rygg og mot under Champions League-sluttspillet i helgen.
I håndball på dette nivået skjer det masse, det skjer utrolig fort – og samtidig!

 

Delegatene kan anbefale dommerne om å se på situasjoner med det nye video-verktøyet, VAR, men de får selv ikke studere video-situasjonene før dommerne tar sin endelig avgjørelse.


Her ble det både VAR-titting og rødkort, noen heftige situasjoner rundt innbytterbenkene, «snuing» av spillet som konsekvens av lagleder-bestrafning og feil innbytter mens kampen kokte.

Både det latviske og det portugisiske dommerparet kan prise seg lykkelige for at de hadde en sindig og uredd orkdaling som medhjelper og som sørget for at det ikke endte med noen formelle feil, som igjen kunne ha ført til protest på resultat: 

- Det ville ha vært en skandale, slår Øyvind fast.

Til etterarbeidet med kampene hører en videogjennomgang og prat med dommerne for både å rose og rise. Deretter skal delegaten skrive en rapport, i dette tilfellet til Det europeiske Håndballforbundet, med evaluering av dommerprestasjonene.

- Rapporten er skrevet og klar til sending, forsikrer Øyvind Togstad. 

Dette var altså hans første delegatjobben i den heteste av håndballens «hetluft». Det blir neppe den siste, hvis vi skal legge tilbakemeldingene på helgens to jobber til grunn. De var nemlig veldig gode, får vi ut av 52-åringen, som også humrende kunne fortelle at:

- Til og med (Svein Olav) Øie var fornøyd.

PS!
Final4 er én av få anledninger hvor to delegater blir brukt. Den ene har ansvaret for selve kampgjennomføringen, se til at det ikke skjer noen formelle feil ved notering av mål og tidtaking. Den andre – «Togstad-jobben» - har ansvaret for og bistår dommerne når det «smeller».