Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Øivind Bolstad (foto utlånt av Terje Anthonsen)
Øivind Bolstad (foto utlånt av Terje Anthonsen)

Øivind Bolstad er død

Den tidligere toppdommeren Øivind Bolstad døde tirsdag 5. januar, 75 år gammel.

Norsk håndball har med dette mistet en person som ruvet i håndball-landskapet gjennom mange år. For de fleste var han kjent som en av verdens beste håndballdommere i en årrekke. Øivind var også trener og en håndballfagmann som inspirerte og motiverte i alle sammenhenger.

Øivind Bolstad var første norske dommer som deltok i to OL. Sammen med John Hugo Larsen dømte Øivind i Montreal i 1976, og så dømte han sammen med Terje Anthonsen i Los Angeles i 1984. Den gang dømte det norske paret også OL-finalen, som ble spilt mellom Jugoslavia og Frankrike. To år tidligere (1982) dømte de VM-finalen mellom Russland og Jugoslavia. Gjennom et tiårig samarbeid var dommerparet rangert på øverste internasjonale nivå og dømte i mange mesterskap og flere E-Cupfinaler.
Øivind Bolstad karakteriseres av kollegaer og venner som en lun type – en som alltid hadde en god replikk på lager, men kunne ta i når det trengtes. I sin dommerkarriere var han perfeksjonist, hele tiden opptatt av hvordan han kunne bli bedre. «Detaljer er ikke bagateller», sa han.

Da han ga seg som aktiv dommer i 1987, var det for å være nestleder i Det Internasjonale Håndballforbundets (IHF) dommerkomite. I tillegg til at han gjorde jobb som observatør og internasjonal delegat fram til og med 2000-01.

Som trener hadde Øivind Bolstad gjennom flere år sitt virke i Ham-Kam. Ikke minst var han trener for juniorjentene i klubben som fra 1967 – 1971 spilte fire NM-finaler (vant to). Og han var bl.a. trener for KSH 73 i eliteserien samt for Furnes og kretslagstrener i Hedmark Håndballkrets. Han var også medtrener for Norges Juniorjenter som ble nr 5 i VM i Seoul i 1985, der Bjørg Risberg var hovedtrener.

Som ansatt i Norges Håndballforbund (NHF) fra 1.1.1989 hadde han først ansvar for dommerarbeidet i Norge, senere ble han fagmann på håndballens lover og regler. Han var også en tid leder av Dommerkomiteen i NHF.

Øivind Bolstad ble hedret med NHFs høyeste utmerkelse, Gullknappen, i 1985.

Våre tanker går til Øivind Bolstad sønn og datter samt barnebarn. Vi lyser fred over hans minne.