Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Stine Bredal Oftedal og Norge er klar for VM-finale. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET
Stine Bredal Oftedal og Norge er klar for VM-finale. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET

Det ble finale!

Det ble nervepirrende til siste slutt da Norge tok seg til VM-finale med seier 35-33 etter ekstraomganger.

Romania hadde spilt seg stort opp i VM etter tapet for Norge, Russland og Spania i gruppespillet. I cupspillet har de sendt ut regjerende verdensmester Brasil og deretter vertsnasjonen Danmark i kvartfinalen. Det så lenge stygt ut for Norge også.

– Hadde vi tapt på den feilen i sluttminuttene hadde jeg ikke sovet på mange netter, men nå går det bra. Så lenge vi vant er det greit. Det svingte litt for mye og vi klarte ikke å løse det bakover, sa Stine Bredal Oftedal til TV 2 etter kampen.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson hadde fokus på forsvaret gjennom hele kampen, uten at Norge klarte å finne løsningen. Rumenerne hang fast stort sett gjennom hele oppgjøret.

Norge var oppe i firemålsledelse flere ganger før pause, men etter åtte målløse minutter i 2. omgang, gikk Norge fra ledelse 20-17 til å ligge under 20-21. Mange feil gjorde at Norge scoret kun ti mål i 2. omgang. Håndballjentene klarte ikke å score det avgjørende målet i siste spilleminutt, men Kari Aalvik Grimsbø reddet ekstraomganger for Norge på Romanias siste sjanse.

Ida Alstad satte inn to viktige straffer i de utrolig jevne og spennende ekstraomgangene. Hennes scoringer var viktige. Selv om det var mange feil, fant også de norske jentene nettmaskene i de avgjørende minuttene i ekstraomgangene. Via 31-29 i pausen mellom ekstraomgangene vant Norge til slutt 35-33.

Nederland skapte ytterligere historie da laget beseiret Polen i den andre semifinalen. Det var første gang Nederland var i semifinale, og nå blir det altså debut i finalen mot Norge.

Finalen spilles søndag 20. desember i Herning.

FAKTA
VM kvinner, semifinale

Norge–Romania 35-33 e.e.o. (27-17, 17-14)
Jyske Bank Boxen, Herning
10 200 tilskuere
Norges målscorere: Nora Mørk 8, Veronica Egebakken Kristiansen 6, Stine Bredal Oftedal 6, Heidi Løke 5, Camilla Herrem 4, Ida Alstad 2, Stine Skogrand 2, Amanda Kurtović 1, Sanna Solberg 1.
Toppscorer Romania: Cristina Neagu 8.
Utvisninger: Norge 4x2 min. og et rødt kort, Romania 6x2 min.

Mer om Håndballjentene i VM