Annonse:
2024 Pocket Valley
Annonse:
2024 Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

2015_illustrasjon_benk_j16.JPG

Trenermentor

Hva vil det si å være en trenermentor? Og hva er hensikten med trenermentoren - noen tanker presenteres her.

Hensikten med trenermentor er at mentoren skal:

  • Være veileder for treneren
  • Utvikle trener-lederrollen, slik at treneren får økt kompetanse for å takle utfordringer som er knyttet til det å være trener
  • Gi treneren tilbakemeldinger på hvordan han opptrer/virker som trener
  • Gi treneren verktøy i trenerrollen
  • Planlegging 
  • Instruksjon

Hvem bør man som klubb se etter når man ønsker å rekruttere personer inn i rollen som trenermentor? (Dette er eksempler, vi oppfordrer klubbene til å tenke bredt, og på hvilke behov og kompetanse klubbens trenere har/mangler/trenger)

  • Tidligere spillere med trenererfaring
  • Trenere med erfaring og utdannelse
  • Trenere med sivil utdannelse som innebærer pedagogikk, coaching og ledelse
  • Trener/ledere som ønsker å bidra uten å ha et eget lag
    * For å delta på trenermentorutdanningen må man være autorisert Trener 1 eller inneha tilsvarende kompetanse.  

Hvem kan være mentor?
I realiteten kan alle være mentor. Som mentor må man være motivert og ha et ønske om å bidra til aktiviteten blir bedre for spilleren. Videre er det en fordel med håndballkunnskap, men ikke et krav. Pedagoger og andre personer med kompetanse innefor pedagogikk, coaching eller lignende kan være relevante personer i rollen som trenermentor.

Har dere personer som tidligere har vært trenere, men som nå ikke “har tid” til å trene et lag? Har dere tidligere spillere som ønsker å bidra? Hva med foresatte med kompetanse innenfor fagfeltet? Slike personer kan være en ubenyttet ressurs som kan bidra inn i klubben ved å være en støtte for treneren. Det behøver heller ikke å være veldig tidkrevende for trenermentoren.

Hvor mange oppfølginger som gjøres i forholdet mellom trener og mentor avtales i samarbeid med klubb slik at det er overkommelig for alle parter. Hvor mange trenere den enkelte mentor har ansvar for må også sees opp mot behovet i klubben og mentorens kapasitet. Vi tror at alle trenere i håndballen har behov for en mentor, uansett hvilket kompetansenivå treneren befinner seg på.

Trenerne i ungdomshåndballen gjør en kjempe viktig jobb for å skape aktivitet, glede og sosiale møteplasser for ungdommer landet rundt. Trenermentorordningen kan bidra til et reelt kompetanseløft for trenerne i din klubb og være en bidragsyter til at flere fortsetter lengre med håndballen.

Klubbens forpliktelser:  
Det er gratis for klubber å melde på personer til mentor-utdanningen. Klubber som ønsker å implementere ordningen i sin klubb forplikter seg til å jobbe aktivt innad i egen klubb for legge best mulig til rette for ordningen. Videre vil deltakende klubber bli bedt om å evaluere og rapportere på sin aktivitet årlig via elektroniske spørreskjemaer.

 

Hilsen
Bertine Fretheim Neverdal

Utviklingsmedarbeider Region Innlandet
Seksjon for Spill og Trening