Annonse:
Gjensidiges ploggerkampanje
Annonse:
Gjensidiges ploggerkampanje

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

VM for U-gutta

Sommerens mesterskap ga U-gutta en flott 6. plass i VM. Nå er de blitt juniorer.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Laget består av spillere født 1996/97, og de spilte sitt VM i Russland i August. Her er trener Geir Erlandsens oppsummering av mesterskapet.

6. august reiste vi til Ekaterinburg i Russland for VM. Kort tid før dette spilte vi SOC i Danmark. Vi har av den grunn vært mye samme gjennom sommeren for å få så optimale forberedelser som mulig inn mot VM i Russland som gikk i perioden 5.– 22. august.

Puljekampene startet 8. august, og vi kom i en av de desiderte tøffeste puljene. Pulje B bestod av Venezuela, Egypt, Tyskland, Island og Spania. To av disse lagene måtte vi legge bak oss slik at vi kunne nå sluttspillet.

Kampen mot Venezuela gikk meget bra. Vi møtte et lag som manglet mye av det tekniske og fysiske som er viktig i håndball. Vi vant soleklart og fikk hvilt mange av spillerne som vi visste ville komme til å spille mye under mesterskapet. Vi holdt konsentrasjonen gjennom hele kampen og vant til slutt 54-15.

Kampen mot Egypt visste vi ville bli en nøkkelkamp for å komme videre i mesterskapet. Rett før mesterskapet fikk vi oversendt nye regler som skulle prøves ut. En av dem skulle vise seg å være gunstig for vår del og var med på å stresse både tyskerne og egypterne. Regelen går ut på at man ikke behøver å ha målvaktsdrakt på den utespilleren som bytter med målvakten, samt at hvem som helst kan bytte med målvakten i returfasen. Dersom laget ikke rekker å få inn på målvakt kan ingen utespillere gå i mål.

På kampdagen mot Egypt fikk vi trent inn ett par varianter av 7-6, noe som skulle vise seg å bli effektivt i kampen mot Egypt senere på kvelden. VI vant over Egypt 24-21 etter å ha ledet til pause 13-8. Marius Ferkingstad gjorde en meget solid jobb i denne kampen begge veier. Han lagde åtte mål på ni skudd og var bunnsolid bakover som fremre ener i vårt 5-1 forsvar. Dette var en viktig seier, og dermed kunne vi benytte hviledagen godt, der vi bl.a. fikk en god fysisk økt.

Dagen etter ventet Tyskland. De spiller med sitt tradisjonelle 6:0 forsvar. Vi kom godt i gang, og lagene fulgte hverandre tett de første 20 min. De siste 10 rykket Tyskland litt ifra og gikk til pause med tremåls ledelse. Det er som vi vet ingenting i håndball. Vi spiste inn disse målene i løpet av de første 10-12 min, deretter fulgte lagene hverandre tett hele omgangen, men vi vant til slutt 31-29. Et sterkt resultat og en meget bra kamp. I denne kampen sto virkelig Aksel Horgen frem med åtte mål på ti skudd, Simen Schønningsen med seks mål, og i tillegg styrte Magnus Fredriksen spillet på en bra måte i tillegg til å være god som toer i forsvar.

Etter seieren over Tyskland møtte vi Island som hadde startet gruppespillet med sterke resultater. Vi fulgte hverandre tett, men flere utvisninger de siste 10 minuttene gjorde det vanskelig å dra seieren til Norge. Vi spilte god håndball med et godt kollektivt spill. Eirik Køpp sto frem sammen med Simen Schønningsen på en fantastisk måte og viste hvilke klassespillere de er.

I den siste gruppespillkampen sto Spania for tur. Spanjolene har et godt lag, de spilte seg etter hvert frem til bronsefinalen, men tapte den mot Island. Spania ble nummer tre i fjorårets EM etter seier over Danmark i bronsefinalen. Vi spilte et fantastisk forsvar mot Spania og slapp kun inn 21 mål. Etter å ha spilt 5:1 i noen kamper la vi om til 6:0 mot Spania. Dette var noe vi lyktes godt med. Offensivt slet vi med å komme til gode sjanser. Vi lå under med tre mål til pause etter å ha scoret kun ni mål. I andre omgang kjørte vi mer sideoverganger og midtoverganger. Dette gjorde at vi kom til flere gode sjanser. Vi fulgte hverandre tett, men vi brant for mange gode mulighet da kampen skulle avgjøres. Vi tapte kampen til slutt med 21-19.

Etter endt gruppespill ble plasseringen slik:

  1. Island 2. Spania 3. Norge 4. Egypt 5. Tyskland- 6. Venezuela

Ettersom vi ble treer i gruppespillet skulle vi ut mot nummer to i pulje A. Helt inntil siste kamp stod dette mellom Sverige og Ungarn, men ettersom Sverige vant den siste gruppespillkampen, ble Ungarn nummer to. I starten av mai var vi på turnering i Ungarn og forberedte oss inn mot VM. Den første kampen i Ungarn spilte vi mot vertsnasjonen. Vi tapte med tre mål etter å ha ligget under med seks til pause. Kristian Sæverås hadde en redningsprosent på hele 50%. Vi viste at vi møtte et godt lag i åttendelsfinalen.

Vi startet kampen mot Ungarn i VM på en bra måte, men slet bakover i 6:0 forsvaret. Vi fikk aldri ordentlig tak på duellspillet og ble altfor mye rom i vårt 6:0 forsvar. Vi gikk til pause med 23-19 ledelse. I andre omgang la vi om til 5:1, noe som vi lyktes godt med. I tillegg fortsatte vi vårt kollektive og gode angrepsspill. Vi slo ut en av favorittene til VM med 6 mål. Dette var bare en helt fantastisk prestasjon. I kampen mot Ungarn var våre kantspillere i Tormod Hauane og Kevin Gulliksen helt råe. De lagde totalt 14 mål med høyt uttellingsprosent. I tillegg sto Eirik Køpp og Simen Schønningsen virkelig frem med totalt 16 mål, samt solid defensiv jobb - spesielt i 2. omgang. I tillegg sto Karl Henrik Stenkjær en god 2. omgang.

I kvartfinalen møtte vi Slovenia som vi har vi spilt mot noen ganger og tapt samtlige. Senest i YOG (Ungdoms-OL) i Nanjing august 2014. Slovenia spiller meget god håndball og er både smarte og gode i bl.a. krysningsspillet og duellspillet. Vi hang ikke med defensivt, og Slovenia styrte kampen greit selv om det i en kort periode sto 22-22. Slovenia var rett og slett bedre enn oss i denne kampen.

Vi var selvfølgelig langt nede etter å ha tapt kampen om å komme til semifinalen, men ble enige om at VM så absolutt ikke var ferdig. Vi ønsket veldig å spille om 5. plassen og få verdifull erfaring og matching mot de beste i verden. Vi mobiliserte og jobbet godt for å legge skuffelsen bak oss og rette blikket fremover mot Brasil-kampen. Guttene jobbet svært godt, og vi var sultne på å vinne den kampen.

Brasil hadde stort sett kontroll og styrte mye av kampen, men vi klarte aldre å «kappe grenen» helt. Brasil kom tilbake gang på gang. Vi møtte et uortodoks offensivt forsvar som stresset oss og ødela rytmen vår i perioder. Vi hadde mulighet til å avgjøre kampen i sluttsekundene, men brant den opplagte muligheten. Kampen gikk derfor til straffekastkonkurranse. Karl Henrik Stenkjær sto godt i, og vi vant slutt. Etter kampen var vi svært fornøyde med å få muligheten til å spille om 5. plassen i VM.

Etter kampen mot Brasil jobbet vi videre inn mot siste kamp i VM der vi møtte Sverige. Vi jobbet mye med å «aldri bli fornøyde», men jagde gode prestasjoner hele tiden og gjentok disse gang på gang. Dette vi gjøre gutta til gode håndballspillere med den rette innstillingen til slutt.

I kampen mot Sverige fal vi sammen rett før pause, svenskene fikk noen mål på oss hvor vi aldri klarte å komme inn i kampen igjen. Svenskene vant fortjent og tok 5. plass i VM, men vi fikk 6. plass.

Trenerteamet med Anstein Engravslia og Geir Erlandsen er svært fornøyde med gjennomføring av VM. Vi fikk trent godt de dagene vi var samlet, guttene vi gode styrkeøkter, samt spilte tette og jevne landskamper nesten hver dag.

I mesterskapet sett under ett, har vi virkelig levert. Vi vet at vi hadde gode spillere hjemme som ikke fikk vært med pga. skade. Vi har gode kanter på begge sider som leverer gode prestasjoner kamp etter kamp. Vi har Simen Schønningsen og Magnus Rød som gir oss en høyreside helt i verdenstoppen i denne aldersgruppen. Magnus Fredriksen som gjør sitt første mesterskap og leverer gode kamper, spesielt i gruppespillet. Han er solid bakover og styrer spillet fremover på en ypperlig måte. Magnus må jobbe med å bli en mer «leder» på banen. Eirik Køpp har virkelig tatt et langt sted. For ett år siden hadde han ikke kapasitet til å stå godt begge veier en hel håndballkamp. Nå orker han dette kamp etter kamp. I tillegg har han levert fantastiske kamper med høy uttellingsprosent og gode vurderinger. På linjeposisjon har Marius Ferkingstad vist hvilken anvendelig spiller han er. Han var ekstremt god i gruppespillet og står godt både i 6:0 og 5:1 forsvaret vårt. På målvaktsiden stod Karl Henrik Stenkjær et godt mesterskap. Han fikk sitt virkelige gjennombrudd i Russland.

Ellers vil jeg takke Espen Olaussen for den analysen og den jobben han la ned. Fysio Jonathan Giladi gjorde en fantastisk jobb med å holde guttene både skadefrie og friske. I tillegg stilte han med grøt til frokost hver dag. Hovedleder Henning Nygaard sørget for at alt var på stell og at gjennomføringen av VM gikk på en smertefull måte. Anstein Enggravslia i trenerteamet bidro med all sin kompetanse og engasjement og utgjorde helt klart en forskjell. Som team fungerer vi meget bra. Takk til alle som har bidratt i dette mesterskapet, og gutter: Bli aldri fornøyd!!