Nora Mørk var best da Norge sikret EM-gullet. Foto: Terje Anthonsen

EM-GULL!

EM-finalen ble både tøff, tett og fryktelig spennende. Men viktigst av alt: Seier´n ble VÅR!

Det formelig kokte allerede før EM-finalens start i Skandinavium i Gøteborg søndag kveld. Norge slo Nederland i VM-finalen i fjor, og i bronsefinalen i OL i sommer. Thorir Hergeirsson advarte likevel mot temposterke nederlendere.

Det startet jevnt. 1-1, 2-2, 3-3. Deretter, som følge av et strålende kontringsspill av Nederland, var de sorte og oransje tre foran. Etter tyve minutter spill var Norge fire mål bak. Hergeirssons profetier så dessverre ut til å stemme.

Anført av en uredd Silje Waade kom Norge à jour på 13-13. Etter 29 minutter spill satte Nora Mørk sitt sjette mål for omgangen, og Norge kom én foran. Cornelia Groot, som før kampen var kåret til EMs mest verdifulle spiller (MVP), lot ikke sekundene til spille, og sørget for at Nederland lå likt før hvilen. Til pause var stillingen 15-15.

Nora Mørk stod frem som den store norske profilen i den andre omgangen, og viste seg plassen på EMs all-star-team verdig. Men Norge hadde nesten ikke tid for å juble for en eneste scoring, nederlenderne viste frem en hurtighet som tidligere bare Norge har vært kjent for. Det var derfor befriende å se hurtigtoget Herrem, som også kom på turneringens stjernelag, løpe fra både den ene og den andre, og sende Norge fem foran etter 45 minutter spill.

Det ble likevel noen dramatiske sluttminutter. Nederland spiste innpå den norske ledelsen, og ett minutt før slutt var Nederland bare ett bak, etter en avgjørende redning av Kari Aalvik Grimsbø. Fire sekunder før slutt hadde Nederland muligheten for å redusere, men gjorde en dårlig pasning, og Norge vant kampen om EM-gull 30-29.

Norge vant alle sine kamper i årets mesterskap. Nora Mørk ble mesterskapets toppscorer med 53 mål, foran danske Stine Jørgensen (47) og rumenske Cristina Neagu (46).

Norge LKS
Nora Mørk 12; Marit Malm Frafjord 5; Camilla Herrem 4; Emilie Hegh Arntzen 3; Silje Waade 2; Veronica E. Kristiansen 2; Stine Bredal Oftedal 2; Kari Aalvik Grimsbø; Silje Solberg; Vilde Mortensen Ingstad; Amanda Kurtovic; Stine Ruscetta Skogrand; Kjerstin Boge Solaas; Marta Tomac; Sanna Solberg og Malin Aune.